Göteborgs-Posten

Bubblig jul på australisk­t vis

Juldrycker är mer än bara glögg och snaps, i alla fall på andra breddgrade­r än Sveriges. I Australien, på andra sidan jorden, är det tiden för mousserand­e vin på den blå muskeldruv­an shiraz.

-

NU ÄR TIDEN för glögg, öl och snaps – men inte överallt. I Australien är det annorlunda. Där är det Sparkling Shiraz som gäller – mousserand­e vin på den mörkbäriga, köttiga och intensiva blå druvan shiraz/ syrah som vi ofta ser i stora och kryddiga viner från Barossa Valley i Australien. Men när det är jul, då ska den drickas kyld i bubblig variant!

Sparkling shiraz kallades först ”sparkling burgundy” och har en lång tradition i landet. De tidigaste noteringar­na är från 1881 då den franske vinmakaren Auguste D’Argent skapade ett mousserand­e vin på shiraz för Victorian Champagne Company. Det var gjort i samma stil som mousserand­e vin från Bourgogne och liknade alldeles säkert inte de mousserand­e röda viner som nu är så populära Down Under.

ÄR TVÅ DAGARS VINEXPERT. HON PROVAR ALLA PRODUKTER I SYSTEMBOLA­GETS SORTIMENT OCH GÖR VARJE VECKA ETT URVAL AV DEM SOM ÄR BÄST JUST NU.

ÄVEN OM VINSTILEN utvecklats, finns det vissa principer som fortfarand­e gäller, bland annat att man – precis som Auguste D’Argent på 1800-talet – använder traditione­ll metod precis som i Champagne.

Sparkling shiraz är den vanligaste varianten, men det finns mousserand­e röda viner även på andra blå druvor. För den som vill prova något nytt till jul finns några få varianter tillgängli­ga via Systembola­gets beställnin­gssortimen­t, till exempel Vixen (artikelnum­mer 77576) från Fox Creek i McLaren Vale. Det är gjort på shiraz, cabernet sauvignon och cabernet franc och är ett mustigt, mörkbärigt och ganska kryddigt vin. Serveras väl kylt, precis som champagne.

KONSTIGT FÖR EN OVAN GOM med mousserand­e, tanninrikt rödvin, men också lite roligt. Och kanske skulle denna australisk­a kombinatio­n av svulstiga, söta mörka bär, choklad och kryddighet kunna matcha de köttigare delarna på det svenska julbordet med julskinka och rödkål.

Merry Christmas, mate!

u

 ?? MARIE OSKARSSON ??
MARIE OSKARSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden