Göteborgs-Posten

Nu är det julöl igen!

Nu är det jul igen! Därför avslutar jag ölåret med ett nedslag i högtidens brygder. I huvudsak blir det sötare och maltigare sorter än vanligt, öl som går fint ihop med mat.

-

1.

27:90 kr, 50 cl, 7 %, 11640 Storbr., Fuller, Smith and Turner Är julöl en speciell stil? Nej, det är bara ett namn på säsongsbry­gderna som säljs vid den här tiden på året. De är ofta lite mörkare och sötare än vanliga öl, men det finns inga som helst regler. Ett av de bästa är hur som helst Old Winter Ale – en maltig och typisk brittisk brygd med finstämda toner av knäck, kola, frukt och rostat bröd. Passar till många rätter på julbordet.

3.

65:90 kr, 75 cl, 10 %, 11364 Belgien, Duvel Moortgat Låt inte priset avskräcka. 66 kronor för 75 cl kvalitetsö­l är inte särskilt dyrt. Så är också N’Ice Chouffe en återkomman­de vintergäst. Den är bryggd med bland annat timjan och curaçao och är ett komplext öl med lätt kryddiga, söta och vinösa toner. Den smakar även torkad frukt, choklad, nötter, melass samt plommon. Alkoholhal­ten är väl dold och ölet utmärkt att dela med någon.

5. FULLER’S OLD WINTER ALE N’ICE CHOUFFE ST PETER´S WINTER ALE

31:90 kr, 50 cl, 6,5 %, 11331 Storbritan­nien, St Peter’s Här har man verkligen gått efter regelboken. Denna julklassik­er är nämligen underbart välbalanse­rad. Den är rund, mjuk och len och ger harmoniska smaker av kavring, mjölkchokl­ad, kakao och mörka frukter. Beskan är behaglig och brygden en trotjänare som är tappad på samma stiliga halvliters ”medicinfla­ska” som vanligt. St Peter’s Winter Ale bör serveras nära nog rumstemper­erad.

2.

27:80 kr, 50 cl, 5,3 %, 11320 Sverige, Oppigårds En återkomman­de gäst på julbordet är Dalabrygge­riet Oppigårds välkända vintervete­ran. Den säljs på halvliters­flaska och lockar med toner av knäck och marmelad samt en både fruktig och gräsig humle, med en viss efterbeska som stannar kvar. Ölet är mycket väl sammanhåll­et och funkar till många maträtter som hör julen till. Prisvärt.§ Hur firar man sin födelsedag? Genom att brygga öl förstås! Så gjorde 15-årsjubiler­ande Närke Kulturbryg­geri som tillverkad­e Thurbokagg­en tillsamman­s med jämngamla Oppigårds. Men nu är det dags för Gransus. Den är mycket riktigt bryggd med granskott och har en söt, maltig och balanserad karaktär med toner av honung, torkad frukt och knäck. Samt granskott. Ölet är en beställnin­gsvara.

6. OPPIGÅRDS WINTER ALE ELECTRIC NURSE WINTER BROWN ALE

24:90 kr, 33 cl, 5,6 %, 11540 Sverige, Electric Nurse Gammal som gatan. Brown ale är en av de äldsta ölstilarna som lever kvar men kan dra åt olika håll. Den kan vara knäckig och karamellig, amerikansk­t humlig eller kraftigt rostad à la porter. Denna variant från Electric Nurse är modern och tämligen välhumlad med mjukt rostade toner samt en nötig karaktär. Här finns även inslag av pumpernick­el och choklad. Prova till skinkan, korven och laxen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden