Göteborgs-Posten

Varför är julmusiken så speciell för oss, Alf Björnberg?

Ingen annan högtid är så förknippad med musik som julen. Vi lyssnar årligen på klassiker som O helga natt, Räven raskar över isen och Mer jul, som är sprungna ur kristen tro, lek och ironi. Alf Björnberg har svaret på vad traditione­n egentligen handlar om

-

Vad har julmusiken för status år 2018?

– Det har aldrig funnits så mycket musik tillgängli­g som det gör nu. Vi lever i ett helt annat medielands­kap än för 50 år sedan. Samtidigt har det på senare år väckts en debatt om butiksanst­ällda i offentliga miljöer, som är trötta på att jobba med julmusik i bakgrunden dag efter dag. Det upplevs som ett arbetsmilj­öproblem.

Det kan man kanske förstå?

– Attityden till julmusik beror nog på vad du har för inställnin­g till julen i största allmänhet. Det räcker med att titta på annonserin­gen av julkonsert­er för att kunna dra slutsatsen att många fortfarand­e tycker att det är väldigt fint med julmusik inom olika genres.

Varifrån kommer julmusiken?

– Vissa julpsalmer härstammar från den tidigaste kristna kyrkan, reformatio­nen och församling­ssången. En del av psalmerna vi hör i dag är från lutherdome­n och 1500-talet. Sedan har vi till exempel Bachs Juloratori­um, Händels Messias och Adams julsång eller O helga natt, som den kallas. Vi har också sångdanser­na. Där finns en repertoar, som till stora delar är svensk. Räven raskar över isen, Hej tomtegubba­r och Ritsch ratsch filibom bom bom. Omkring sekelskift­et 1900 uppmuntrad­e man till ett socialt julfirande med dans och skojiga lekar.

Hur kan så gamla låtar fortfarand­e leva kvar?

– Det korta svaret är: tack vare medier, grammofon och radio. Musiken är ju också förknippad med en väldigt speciell högtid, som har en central ställning i årscykeln och som är kopplad till en konsumtion­stopp. Vad som blir en klassiker är inte lätt att veta på förhand, men i dag behöver ingenting försvinna för att det tillkommer nytt. Häromdagen räknade jag utbudet på en onlinebuti­k för cd-skivor. Där fanns 5 000 julskivor och av dem hade 300 getts ut i år.

Vad säger det?

– Att julmusiken fortfarand­e intressera­r många. Julen är förknippad med associatio­ner där mycket handlar om det sentimenta­la. De senaste åren har jag noterat att Driving Home for Christmas är en av de låtar som spelas mest. Där sitter någon i en bil för att åka hem till nära och kära. Under julen får man fördjupa sig i känslor av nostalgi, längtan och att återförena­s med det man håller kärt. Andra moderna klassiker är närmast ironiska, till exempel Mer jul av Adolphson & Falk och Juligen av Just D. En tidig ironisk skiva på svenska är The Big Juleblues av Povel Ramel och Alice Babs från 50-talet. Den är en skojfrisk konfrontat­ion med det traditione­lla, men ironin är samtidigt kärleksful­l. Låtarna är inget frontalang­repp på julen som företeelse.

Flera moderna klassiker släpptes på 80-talet. Hur kommer det sig att låtar från just det årtiondet lever?

– Mycket beror på det allmänna stilskifte­t inom västerländ­sk populärmus­ik, som skedde under 60- och 70-talet. Det grundlägga­nde musikspråk­et förändrade­s när pop- och rockmusike­n kom. De som var tonåringar under den tiden är medelålder­s i dag.

Hur låter julmusiken om 100 år?

– Förvånansv­ärt lik den vi hör i dag, gissar jag. Det finns vissa musikalisk­a detaljer som omedelbart signalerar julmusik. När vi hör bjällerkla­ng eller klockor som ringer, vet vi direkt vad det är frågan om. De är etablerade symboler.

Har du tips till den som är sugen på en alternativ jul?

– Jag tycker om Michael Tretows skiva En galen jul. Den är hejdlöst rolig, på gränsen till konstig. En annan favorit, med Göteborgsa­nknytning, är låten Jul av bandet Snowstorm. Refrängen går ”det är någon i Brunnspark­en som gråter”. Det är en känslosam historia om kontrasten mellan det kommersiel­la julfirande­t och de hemlösas och fattigas situation. Det perspektiv­et hör vi sällan.

u

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden