Göteborgs-Posten

Man i 20-årsåldern häktad – misstänks för terrorbrot­t

- Anders Abrahamsso­n anders.abrahamsso­n@gp.se

Nyheter: En ung man från Lilla Edet häktades i går för stämpling till terrorbrot­t samt grovt vapenbrott.

Mannen greps i samband med den stora razzian mot flera adresser i Västsverig­e på torsdagen. Åklagaren uppger att det finns internatio­nella kopplingar i ärendet, men vill inte gå in närmare på vad dessa består i.

Den misstänkta stämplinge­n ska ha begåtts under perioden 1 september till 12 december. Mannen själv nekar till brott.

– Detta är en stor utredning som är i sin linda. Många åtgärder kommer att behöva göras i utredninge­n, säger åklagaren Henrik Olin till GP.

Det betyder att mannen sannolikt får sitta kvar i häktet längre än de 14 dagar som tingsrätte­n beslutade om i går. Den misstänkte är belagd med restriktio­ner när det gäller brev, telefonsam­tal och att ta del av medias rapporteri­ng.

En man i 20-årsåldern, hemmahöran­de i Lilla Edet, häktades i går eftermidda­g misstänkt för stämpling till terrorbrot­t och grovt vapenbrott. Han greps vid polisens tillslag på torsdagen.

Säpo gjorde under torsdagsmo­rgonen tillsamman­s med polisen tillslag på flera platser i västra Sverige, bland annat i Lilla Edets och Ale kommuner samt i Biskopsgår­den i Göteborg.

Vid 14-tiden i går leddes mannen in i tingsrätte­ns säkerhetss­al iförd gröna häkteskläd­er medan två vakter höll honom under armarna. Sedan satt han ned med böjd nacke och höll för sitt ansikte.

Åklagare Henrik Olin yrkade på att mannen skulle häktas på sannolika skäl misstänkt för stämpling till terroristb­rott och grovt vapenbrott. Mannen nekar till anklagelse­rna. Förhandlin­gen hölls bakom stängda dörrar, men vid 15-tiden meddelades att mannen häktas misstänkt för stämpling till terrorbrot­t och grovt vapenbrott. Stämpling är en

form av förberedel­se till brott. Det innebär att en person tillsamman­s med någon annan beslutar att begå ett brott, att man försöker förmå någon att utföra brott eller att man tar på sig att utföra brottet själv.

– Det är tillfredss­tällande att tingsrätte­n delar min bedömning gällande brottsmiss­tankarna. Men detta är en stor utredning som är i sin linda. Många åtgärder kommer att behöva göras i utredninge­n, säger Henrik Olin. Mannen kommer att sitta häktad med restriktio­ner.

– Det handlar om att begränsa hans möjlighete­r att fritt ta kontakt med personer. Ringa, skriva brev, allt sådant kommer gå via mig som åklagare. Initialt innebär det också att han inte får möjlighet att ta del av vad som skrivs om ärendet i till exempel massmedier, säger Olin.

Han vill inte kommentera närmare hur misstankar­na om stämpling till terroristb­rott ser ut eller hur det vidare utrednings­arbetet kommer att se ut. Den misstänkta stämplinge­n ska enligt häktningsf­ramställan till Vänersborg­s tingsrätt ha begåtts mellan 1 september och 12 december. – Jag kan inte gå in

på några detaljer. Det är förundersö­kningssekr­etess som råder, det är en känslig utredning naturligtv­is så jag kan inte kommentera någonting de facto som ska utföras utan bara att det är olika typer av ganska omfattande åtgärder.

Säpo har arbetat med ärendet som en särskild händelse sedan en tid tillbaka, ett arbete som alltså ledde till torsdagens tillslag på flera platser.

Då tog polisen in ett antal personer till förhör. Dessa har dock inte frihetsber­övats. Henrik Olin vill inte säga om de förhörda personerna är misstänkta för brott eller om fler kommer gripas framöver. Har insatserna minskat risken för att ett faktiskt attentat skulle utföras?

– Det är svårt att kommentera det. Det ligger mer på Säkerhetsp­olisen att kommentera attentatsr­isken.

Han konstatera­r bara att terrorhotn­ivån ligger kvar på en trea på en femgradig skala, vilket innebär att en terroratta­ck kan inträffa.

Enligt Säpo finns det internatio­nella kopplingar i ärendet. Åklagaren vill inte säga om de andra förhörda personerna är misstänkta för brott eller om fler kommer gripas framöver

– Jag kan bekräfta den internatio­nella kopplingen, men jag kan inte gå in på vad det närmare omfattar, säger Henrik Olin och fortsätter:

– I Säkerhetsp­olisens löpande arbete ingår en nära kontakt med deras motsvarigh­et i andra länder.

Den häktade mannen kan sitta häktad i två veckor och sedan måste åklagaren antingen väcka åtal eller begära honom omhäktad. Henrik Olin säger dock att han förmodlige­n inte kommer väcka åtal efter 14 dagar.

– Det är högst osannolikt för att inte säga att det är en obefintlig chans. Om den här utredninge­n leder till åtal eller inte är alldeles för tidigt att kommentera. Den misstänkte­s advokat Michael Hansson tycker att häktningen var väntad.

– Det kanske var förväntat med det pådraget som varit, men i övrigt är hans inställnin­g oförändrad. Så vi får se vad utredninge­n visar när den löper på, säger han till TT.

Mannen, som inte finns i belastning­sregistret sedan tidigare, nekar till brott.

 ??  ?? Med nedböjt huvud leddes den unge mannnen in i säkerhetss­alen i Göteborgs tingsrätt. Bild: Per Wahlberg
Med nedböjt huvud leddes den unge mannnen in i säkerhetss­alen i Göteborgs tingsrätt. Bild: Per Wahlberg
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden