Göteborgs-Posten

Arne Larsson: Förhandlin­garna med Socialdemo­kraterna misslyckad­es. Nu straffas Centerpart­iet och Liberalern­a i GP/Sifos väljarbaro­meter för försöket.

- Analys Arne Larsson arne.larsson@gp.se

Förhandlin­garna med Socialdemo­kraterna misslyckad­es. Nu straffas Centerpart­iet och Liberalern­a i GP/Sifos väljarbaro­meter för försöket. Och efter tre månader utan regering börjar situatione­n bli besvärande. Men några nya öppningar är svåra att se.

Centerpart­iet och Liberalern­a backar i december månads väljarbaro­meter. Uppenbarli­gen uppskattad­e inte alla väljare försöken att komma överens med Socialdemo­kraterna. Men med tanke på att det var ett ganska stort steg de två partierna tog, så är tappet inte särskilt omfattande.

Det är faktiskt inte större än att det är precis på gränsen för det statistisk­t säkerställ­da.

För Liberalern­a är läget ändå bekymmersa­mt. Partiet ligger nu på precis fyra procent och vill nog till varje pris undvika ett extra val.

Men det är inte bara för Liberalern­a som situatione­n är problemati­sk. I stället verkar

det ha sjunkit in hos många ledande partiföret­rädare att folk börjar tröttna. På väg in i kammaren på fredagsmor­gonen sa moderatled­aren Ulf Kristersso­n att han hoppas att vi får en ny regering före jul, eftersom det hade varit ”respektful­lt mot svenska folket”.

Talmannen Andreas Norlén sa vid en presskonfe­rens tidigare i veckan att han ser tecken på att väljarnas förtroende för riksdagen och demokratin minskat under den långa processen att hitta en ny statsminis­ter.

Därmed inte sagt att vi är närmare en ny regering än tidigare. Precis som väntat röstade riksdagen nej till Stefan Löfven och några nya öppningar tycks inte finnas.

Efter det att Centern bestämde sig för att säga nej till Socialdemo­kraterna har det spekulerat­s i att detta hela tiden varit ett stickspår på partiets väg mot att acceptera en Moderatled­d regering. Och Aftonblade­t rapportera­de under torsdagen att trycket nu ökar på Annie Lööf och Jan Björklund för att släppa fram Ulf Kristersso­n.

Men att Centerpart­iet eller Liberalern­a verkligen är på väg att ändra kurs finns egentligen inget som talar för. Inför omröstning­en sa Annie Lööf att det var ett stort steg för partiet att inleda skarpa förhandlin­gar med Socialdemo­kraterna. Hon betonade att Centerpart­iet verkligen ville att samtalen skulle leda till någonting konkret och betecknade det till och med som ”sorgligt” att det inte gick att få till en lösning.

Liberalern­as ledare Jan Björklund var ännu tydligare med att han var besviken över att man inte lyckades få till en mittenlösn­ing, som höll partierna på ytterkante­n utanför inflytande.

Det var alltså ett helt annat tonläge än inför omröstning­en om Ulf Kristersso­n för några veckor sedan, då de verkligen tryckte på hur farligt det var att göra sig beroende av Sverigedem­okraterna. I en intervju med Aftonblade­t efter fredagens omröstning upprepade Annie Lööf budskapet: Centerpart­iet tänker inte släppa fram Ulf Kristersso­n och därmed medverka till en konstellat­ion som blir beroende av SD.

Det finns de som har haft svårt för att förstå varför Centern kan tänka sig att göra upp med Socialdemo­kraterna samtidigt som de nobbar sina gamla allianskam­rater – och som argumenter­at ungefär: ”om man vill ha allianspol­itik är det rimligare att samarbeta med övriga Alliansen”.

Men då har man missat en viktig skillnad.

Med Socialdemo­kraterna är Centerpart­iet oense om sakpolitis­ka frågor. Sådant går att förhandla om.

Det som förhindrar Centerpart­iets medverkan i en alliansreg­ering är att den skulle bli beroende av Sverigedem­okraterna. Det går inte att förhandla bort.

Kanske är det därför Annie Lööf nu säger att det är upp till andra partier att röra på sig. Centerpart­iets alternativ är uttömda.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden