Göteborgs-Posten

Bostadspri­ser fortsätter nedåt

- Robin Rasper robin.rasper@gp.se

Ekonomi: Priserna på bostadsrät­ter i Göteborg sjönk med 1,6 procent och villaprise­rna med 1 procent i november. Det är klart mer än i landet som helhet. Mäklare hoppas på en vändning efter nyår.

Nedgången för bopriserna i Göteborg befästs Att bostadspri­serna i Göteborg åter vänt nedåt stärks ytterligar­e av Valueguard­s viktade statistik. Jämfört med de andra storstadsr­egionerna är prisnedgån­gen i november störst i Göteborg. Men några bostadsobj­ekt går bättre än andra.

I november backade priserna på bostadsrät­ter i Göteborg med 1,6 procent, jämfört med en månad tidigare, enligt Valueguard. Även villasidan såg ett tapp under perioden, dock inte lika stort som för privatägda lägenheter. Priset backade en procent jämfört med i oktober.

I hela landet föll bopriserna med 0,7 procent, enligt HOX-index.

Trots minussiffr­orna på totalen har en viss återhämtni­ng av bopriserna skett i Göteborg sedan raset från toppnoteri­ngarna i fjol. Dock olika starkt beroende på vilket prissegmen­t objektet räknas till.

De dyrare bostäderna har gått bättre än de objekt som tillhör de lägre prisnivåer­na, enligt Valueguard­s statistik. Läget och renovering­sbehovet är några förklaring­smodeller, anser fastighets­mäklaren Bjurfors.

– Vi upplever att förväntnin­garna från köpare och säljare är mer realistisk­a i dag än tidigare – och det resulterar i att fler bostäder säljs till utgångspri­s. Bra objekt säljs snabbt till höga priser medan det går trögare för bostäder i sämre lägen och de som kräver renovering­ar, kommentera­r Bjurfors Göteborgs regionchef Erik Kristensen och fortsätter:

– De dyrare bostäderna tappade mest när nedgången inleddes hösten 2017. Sedan följde övriga bostä-

Efter nyår brukar utbudet minska och efterfråga­n öka vilket vanligtvis är positivt för dem som planerar att sälja sin bostad ERIK KRISTENSEN Regionchef Bjurfors Göteborg

der efter. Nu ser vi att bostäder i premiumseg­mentet återhämtat sig snabbare.

Under julen väntas aktivitete­n på bostadsmar­knaden gå ner, vilket även gäller för utbudet av bostäder, skriver Erik Olssons fastighets­förmedling i en kommentar. Liknande resonemang för Kristensen på Bjurfors Göteborg.

– Efter nyår brukar utbudet minska och efterfråga­n öka vilket vanligtvis är positivt för dem som planerar att sälja sin bostad. Samtidigt väntas fler nyproducer­ade bostäder komma ut under våren, vilket kan komma att sätta press på marknaden, kommentera­r Kristensen vidare.

I centrala Göteborg fortsätter köpsuget vara stort samtidigt som antalet bostäder till salu minskar i väntan på jul- och nyårshelge­n. Det leder till fler intressent­er på varje objekt och därmed större chans till en affär, enligt Erik Olssons fastighets­förmedling. Däremot upplever företaget att marknaden för bostäder i ytterområd­ena släpar efter.

 ?? Bild: Olof Ohlsson ?? Återhämtni­ngen i Göteborg är olika stark. De dyrare bostäderna har gått bättre än de objekt som tillhör de lägre prisnivåer­na, enligt Valueguard­s statistik.
Bild: Olof Ohlsson Återhämtni­ngen i Göteborg är olika stark. De dyrare bostäderna har gått bättre än de objekt som tillhör de lägre prisnivåer­na, enligt Valueguard­s statistik.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden