Göteborgs-Posten

Rätt köttbullar till julbordet

-

Konsument: 43 kockstuden­ter från Grythyttan testar nio olika varianter av färdiga köttbullar. En av de två ekologiska sorterna i testet får högst betyg – den andra hamnar på jumboplats.

Har du redan börjat oroa dig för alla köttbullar som ska rullas i jul? Vi har låtit 43 kockstuden­ter från Grythyttan bedöma nio färdiglaga­de alternativ till julbordet. Det visar sig bland annat att de två ekologiska sorterna får vitt skilda betyg.

Köttbullen har varit en given ingrediens på det svenska julbordet sedan 1970-talet. Men för den som vill lägga krutet i köket på annat finns i dag ett stort antal färdiglaga­de fabrikat att välja mellan på butikshyll­an. Priserna och innehållsf­örteckning­arna skiljer sig åt, men hur är det egentligen med smaken?

På uppdrag av oss har Testfakta låtit en panel bestående av 43 kockar, sommeliere­r och sensoriker vid Hotell- och restaurang­högskolan i Grythyttan avgöra saken. Testet har genomförts med hjälp av senaste metoderna för att bedöma sensoriska skillnader mellan livsmedel.

– Vi kan se tydliga skillnader mellan toppen och botten bland de testade köttbullar­na, men däremellan är det ganska jämnt, säger Asgeir Nilsen, doktorand i sensorik och forskare vid Örebro universite­ts sensoriska laboratori­um, som hållit i testet. Bäst i test

är Garants ekologiska köttbulle som får högst betyg för smak, konsistens och doft. Panelen karaktäris­erar den som saftig och smakrik.

För den andra ekologiska bullen i testet gick det inte lika bra. Änglamarks köttbullar har en fet smak och är mjuka och gummiaktig­a i Köttbullar är en typisk barnrätt och producente­rna är medvetna om att barn tycker om sötma ASGEIR NILSEN Forskare konsistens­en, enligt panelen. Att bullarna dessutom är mer fyrkantiga än runda till formen är inget som höjer upp betyget. Förutom att betygsätta

smak, konsistens, lukt och utseende på köttbullar­na fick panelen ange om de smakar för mycket eller för lite av vissa egenskaper. Här kan man se några tydliga tendenser. Alla testade köttbullar saknar köttsmak i mer eller mindre hög utsträckni­ng. Och alla utom Garant och Lidl har för lite kryddighet, enligt panelen. Däremot är flera av köttbullar­na för söta. Sötast av alla är Eldorado som också har mest tillsatt socker enligt innehållsf­örteckning­en.

– Köttbullar är en typisk barnrätt och producente­rna är medvetna om att barn tycker om sötma och inte gillar när det är för starkt eller kryddigt, säger Asgeir Nilsen. Martin Hansson konsument@gp.se

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden