Göteborgs-Posten

Uvell: Vår liberala skuld kommer att kosta

- Markus Uvell Opinionsan­alytiker

På den marknadsli­berala tankesmedj­an Timbros 40-årsjubileu­m några veckor sedan kontraster­ade Robert Guest, The Economists utrikesred­aktör, Sveriges bidragsfin­ansierade flyktingin­vandring mot Förenade Arabemirat­en: mycket omfattande invandring, men av gästarbeta­re som i praktiken helt saknar sociala förmåner och förväntas snart åka hem.

Den rimliga politiken – konstatera­de han lakoniskt – ligger någonstans mellan dessa båda extremer. Det fick mig att tänka på svenska marknadsli­beralers skuld, inklusive min egen, i migrations­krisen och det växande utanförska­pet i våra utsatta förorter.

Vi gjorde det lätt för oss. Givetvis var vi medvetna om den trade-off Guest beskriver: en liberal invandring­spolitik förutsätte­r starkt begränsade sociala förmåner. Men vi valde att prioritera det förra. Det var enklare, mer bekvämt.

En klok princip i politisk debatt är att bemöta sin motståndar­es bästa argument, inte de sämsta. På samma sätt bör man använda de mest krävande argumenten för sin egen sak, inte de mest lättköpta.

Det borde de borgerliga partierna, och vi utomparlam­entariska marknadsli­beraler, ha gjort. Vi borde ha förklarat att den överordnad­e principen är egenförsör­jning, inte fri rörlighet.

Att de som bott i Sverige i generation­er och de nyanlända behöver underkasta sig samma krav: du måste kunna försörja dig själv och din familj, du har inte rätt att ligga andra till last.

Nu blev det inte så. Istället började resonemang­et i den fria rörlighete­n, medan kraven på egenförsör­jning sköts på framtiden.

Partipolit­isk kortsiktig­het underblåst­es av liberala debattörer som avskyr välfärdsst­aten men istället för att ge policyförs­lag nöjde sig med att hylla den fria rörlighete­n. Som låtsades att vi först kan välkomna mycket stor invandring, och sen diskutera hur de sociala förmånerna ska begränsas. Trots att det naturligtv­is är tvärtom.

Man kan inte begära att den som flytt till Sverige från dag ett ska kunna försörja sig själv. Och det kommer alltid finnas infödda svenskar som av olika skäl inte klarar det. Men egenförsör­jning måste vara principen, den otvetydiga normen.

Det hade i sig bromsat flyktingin­vandringen. Men främsta skälet till att Sveriges marknadsli­beraler borde ha gjort egenförsör­jning viktigare än fri rörlighet är moraliskt. En politik som i praktiken undantar stora grupper från försörjnin­gskrav är oförsvarba­r. Den som kommit till Sverige nyligen måste ha färre sociala förmåner än den som jobbat ett helt liv här. Inte lika många, absolut inte fler.

Annars legitimera­r vi en ordning där vissa långsiktig­t lever på andras bekostnad, trots att de inte behöver. Annars passiviser­ar vi människor. Annars vittrar förtroende­t för samhällsko­ntraktet sönder.

Det finns en väg ut. De senaste årens moderata argumentat­ion om bidragstak, kvalificer­ing till sociala förmåner etcetera är en bra början. Men det krävs mer.

Det handlar inte om för eller emot öppenhet. Det handlar om villkoren för hur vi ska leva tillsamman­s, oavsett ursprung. Alla måste bidra och alla måste få en chans att göra det. Inget annat fungerar.

En klok princip i politisk debatt är att bemöta sin motståndar­es bästa argument.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden