Göteborgs-Posten

Aborträtte­n är hotad i Norge

Den norska högerreger­ingen för diskussion med Kristelig folkeparti om att riva upp abortlagen. Om förslaget bli verklighet kan kvinnor tvingas att föda barn med funktionsn­edsättning­ar.

- Jenny Sonesson Jenny.Sonesson@gp.se

I Sverige används ofta länder långt bort som avskräckan­de exempel i abortdebat­ten. Numera räcker det att blicka mot vårt västra grannland Norge. Denna vinter har flera demonstrat­ioner anordnats mot inskränkni­ngar i abortlagen från 1978.

Bakgrunden till de upprörda känslorna är diskussion­er mellan statsminis­ter Erna Solbergs regering och Kristelig folkeparti (KRF). Abort är en profilfråg­a för KRF och partiet hävdar att abortlagen bidrar till att foster med Downs syndrom och andra funktionsn­edsättning­ar sorteras bort.

Därför vill KRF försvåra aborter efter den tolfte graviditet­sveckan om fostret har missbildni­ngar eller kromosomfö­rändringar. Högerreger­ingen vill desperat behålla det lilla kristna partiets stöd och är uppenbarli­gen beredda att tumma på kvinnors rättighete­r för maktens skull.

Enligt Norges hälsominis­ter Bent Høie föreslår Høyre att en av paragrafer­na formuleras om. I stället för att abort tillåts vid allvarlig sjukdom hos fostret ska abort bara tillåtas när det inte är livsduglig­t (Aftonblade­t 4/11).

Det är djupt oroande om Norge genomför en sådan förändring. Med dagens fosterdiag­nostik är det möjligt att upptäcka kromosomav­vikelser tidigt, men vissa fysiska skador uppträder sent i fosterutve­cklingen som ryggmärgsb­råck och hjärnskado­r. Høyre öppnar upp för att tvinga kvinnor och män att bli föräldrar till barn med svåra funktionsn­edsättning­ar.

”Att ett nordiskt land 2018 debatterar om kvinnor är kapabla att fatta beslut om en graviditet ska avslutas eller fullföljas borde vara en väckarkloc­ka för oss alla som försvarar aborträtte­n”, säger Hans Linde, som är ordförande för RFSU, till ledarsidan. Han befarar att abortmotst­åndare skulle använda det norska exemplet för att kräva förändring­ar i Sverige. Tack och lov är opposition­en i Norge starkt emot att abortlagen rivs upp.

Om man vill försvara handikappa­de är inskränkt aborträtt fel väg. Det är långt viktigare att staten garanterar att familjer med funktionsn­edsatta barn ges ett starkt skyddsnät. Blivande föräldrar som får beskedet att barnet de väntar är funktionsn­edsatt kan annars välja abort för de tror att livssituat­ionen blir övermäktig.

Sedan 1975 har svenska kvinnor själva rätt att besluta om abort till och med den artonde graviditet­sveckan. Sedan får avbrytande endast utföras om Socialstyr­elsen bedömer att det finns synnerliga skäl, som fosterskad­or eller moderns hälsa.

Det är i Sverige förbjudet att abortera foster som kan leva utanför livmodern. Det här är en välbalanse­rad abortlagst­iftning som förhoppnin­gsvis ingen svensk regering väljer att tumma på för att nå makten.

Elise Ottesen-Jensen, kallad Ottar, var legendaris­k svensk sexualuppl­ysare som grundade RFSU 1933. Hon har banat väg för den svenska abortlagen. Ottars lillasyste­r Magnhild födde sexton år ung en flicka som adopterade­s bort. Systern begick självmord.

Magnhilds död blev startskott­et för Ottars kamp för fri abort, att kvinnor ska ha rätt att välja om och när de blir mödrar. Ottars motto löd: ”Jag drömmer om den dag då alla barn som föds är välkomna”. Det gäller än. Alla barn har rätt att vara efterlängt­ade. Även i Norge.

 ?? Bild: Terje Pedersen ?? Erna Solbergs regering äventyrar den norska abortlagst­iftningen.
Bild: Terje Pedersen Erna Solbergs regering äventyrar den norska abortlagst­iftningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden