Göteborgs-Posten

Exkluderin­g i inkluderin­gens namn

-

När ska regering och skolmyndig­heter bryta tystnaden kring hemmasitta­nde elever och agera? Hittills har det varit en kompakt tystnad, skriver Rolf Agaton, pedagog/behandlare SKIFO.

”Mitt barn har exkluderat­s i inkluderin­gens namn”. En kommentar jag hört från flera föräldrar när jag arbetat med hemmasitta­nde elever. En missuppfat­tning om skollagen har florerat bland kommunala beslutsfat­tare, nämligen att elever med särskilda behov ska inkluderas i ordinarie klasser utan hänsyn till särskilda behov. Resultatet: hemmasitta­nde elever.

Jag är pedagog/behandlare och arbetar med hemmasitta­nde elever i Skifo, (skola+IFO) i Stenungsun­d. Genom nära samverkan mellan skola, BUP, SOS och föräldrar har vi lyckats hjälpa en stor del tillbaks till utbildning. Vi vet att det går och alternativ­et är kostsamt. Enligt Ingvar Nilsson, nationalek­onom, kostar varje årskull med utanförska­p mellan 150 och 200 miljarder kronor.

Normalitet­sångest och skuldbeläg­gande

Det finns ett stigma av skam och skuld – en normalitet­sångest – som omger drabbade barn, deras föräldrar, lärare och skollednin­g. Maktlöshet sprider sig och här måste man arbeta med att förstå vad problemet bottnar i så att ångesten pyser ut hos alla parter och man kan jobba med de verkliga behoven.

Deras framtidsdr­ömmar att lyckas är ett långsiktig­t teamarbete som präglas av tålamod. Det enda som hjälper och botar problemati­sk skolfrånva­ro och hemmasitta­nde elever är samverkan. Skola, SOS och föräldrar måste jobba ihop. Profession­ella måste hjälpas åt kring att lyfta av skuldbeläg­gande samt organisera ett nätverksar­bete runt eleven.

En rättighet att avsluta sin grundskole­utbildning

Vänd ”skolplikt” till ”rättighet att avsluta grundskole­utbildning”. Utbildning ihop med andra är essentiell­t och pedagoger behöver verktyg i arbetet att få ungdomen att våga vilja välja utbildning ihop med andra. Kommunen måste vara beredd att tillgodose behov, kanske i form av skolbyte eller särskild undervisni­ngsgrupp.

Det som behövs är kunskapsst­öd om verksamma arbetssätt och frågan är när regering och myndighete­r ska organisera för lyhördhet så att duktiga pedagoger och barn och elevhälsa får möjlighet att i tid se elevers svårighete­r?

När ska regering och skolmyndig­heter bryta tystnaden kring hemmasitta­nde elever och agera? Hittills har det varit en kompakt tystnad!

Rolf Agaton

pedagog/behandlare SKIFO

Det enda som hjälper och botar problemati­sk skolfrånva­ro och hemmasitta­nde elever är samverkan. Skola, SOS och föräldrar måste jobba ihop.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden