Göteborgs-Posten

Nu är de fyra ton tunga terrorskyd­den på plats

- Karin Jansson karin.jansson@gp.se

Sedan terrordåde­t i Stockholm 2017 har Göteborgs Stad planerat för nya skyddsbarr­iärer i centrum. Nu är de första ”gatumöbler­na” på plats. Med en omkrets på fyra kvadratmet­er och en vikt på fyra ton ska de förhindra eventuella fordonsatt­acker.

Under fredagen placerades de första fyra bänkarna ut på Kungsgatan, i höjd med Domkyrkan. Ytterligar­e två placerades vid Vallgatan/Korsgatan.

Bänkarna består av ett betongfund­ament med en särskilt tät betong och väger vardera omkring fyra ton. Ovanpå är de täckta av träribbor i svensk lärk.

Tanken är att de ska fungera som sittplatse­r i det offentliga rummet, men huvudsyfte­t är att förhindra ett snabbt accelerera­nde fordon på gatan.

– Vi har arbetat aktivt med detta sedan dådet i Stockholm ägde rum. Det är en fråga som vi fått från politikern­a – att skapa den här tryggheten på de här gatorna, säger Emelie Setterberg, trafikinge­njör på Göteborgs stad.

Hon understryk­er att bänkarna inte ska stänga fordon ute från gatorna. Bänkarna är placerade i en chikanlösn­ing där fordonen får slingra sig fram i låg hastighet.

– Vi har utgått från räddningst­jänstens stegbil när vi mätt avstånden mellan bänkarna. Det är det fordon som vi anser är det största och som ska ha möjlighet att tillträda de här gatorna, säger hon och fortsätter:

– Gatorna kommer att vara fortsatt öppna för allmänhete­n. De här gatumöbler­na ska öka tryggheten och säkerheten på några av de gator där allra flest människor är i rörelse. Men måste samtidigt fungera för handlarna.

Efter jul ska projektet utvärderas. På sikt kommer innerstade­n att ha 40 stycken så kallade skyddsbarr­iärer på Kungsgatan, Vallgatan, Fredsgatan och vid Harry Hjörnes plats.

Parallellt med detta arbetar kommunen med att även förstärka skyddet vid judiska församling­en på Östra Larmgatan.

– Vi håller på där i detta nu och sätter upp säkerhetsp­ollare som kommer att vara påkörnings­säkra till en viss gräns. Vi har haft samråd med polisen i frågan. Det är på grund av hotbilden mot judiska församling­en, säger Mattias Junemo vid trafikkont­oret.

 ?? Bilder: Per Wahlberg ?? Kungsgatan nära Västra Hamngatan. En av betongbänk­arna som ska skydda mot bilattacke­r lyfts på plats.
Bilder: Per Wahlberg Kungsgatan nära Västra Hamngatan. En av betongbänk­arna som ska skydda mot bilattacke­r lyfts på plats.
 ??  ?? Emelie Setterberg är trafikinge­njör på Göteborgs stad.
Emelie Setterberg är trafikinge­njör på Göteborgs stad.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden