Göteborgs-Posten

Tappade spruta – ner i patientens öga

- Hampus Dorian hampus.dorian@gp.se

Sprutan tappades när den skulle överräckas till kirurgen – och spetsade patientens öga. I stället för en plastikope­ration tvingades patienten till långvarig vård på Sahlgrensk­as ögonklinik. Nu har sjukhuset anmält sig självt.

Det var i början av året som en patient skulle genomgå ett mindre plastikkir­urgiskt ingrepp på Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t.

Men operatione­n gick snett när vårdperson­alen tappade en spruta med bedövnings­medel – rakt i patientens öga.

– När sprutan skulle överräckas till kirurgen så tappade man den. Sprutan föll oturligt nog ned på ögonlocket och det uppstod en blödning, säger Björn Andersson, chefläkare på Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t. Nålen gick igenom ögonlocket?

– Ja, konstigt nog så gjorde den det. För den föll inte i 90 graders vinkel rakt ned, men det handlar ju om känsliga strukturer.

Hur djupt in gick den?

– Den gick inte så djupt in, men tillräckli­gt så att hornhinnan skadades plus att det blev en liten blödning. Hur har det gått för patienten?

– Patienten fick ju göra ett antal besök på ögonmottag­ningen, men enligt underlaget ska det ha gått bra även om det tog lite tid. Jag tror det handlar om månader.

Sahlgrensk­a har, enligt Lex Maria, anmält händelsen till Inspektion­en för vård och omsorg, IVO.

– Det blev ju flera besök och extra vård på en ny klinik till följd av det

inträffade, säger Björn Andersson. Hur allvarligt ser ni på händelsen?

– Vi ser allvarligt på alla patientska­dor. Just det här var ju lite av ett olycksfall, men vi vill absolut inte att det upprepas. Patienten fick ju skador och därför skärper vi rutinerna. På vilket sätt?

– Man ska ta fram rutiner för handräckni­ng av stickande eller skärande föremål på person så att man inte tappar dessa.

Björn Andersson kallar händelsen för ”väldigt ovanlig” och säger sig inte ha varit med om något liknande tidigare. Han säger också att patienter som drabbas av en vårdskada kan ha rätt till ersättning.

– Man kan vända sig till Landstinge­ns ömsesidiga försäkring­skassa, Löf. Om det har skett i det här fallet vet jag inte, men den möjlighete­n har man, säger chefläkare­n.

Patienten fick ju göra ett antal besök på ögonmottag­ningen (...) Jag tror det handlar om månader. BJÖRN ANDERSSON chefläkare

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden