Göteborgs-Posten

Talmannen varnar för extraval

-

Återigen kallar talman Andreas Norlén partiledar­na till samtal efter att riksdagen röstat ned Stefan Löfven. Samtidigt börjar han förberedel­serna för ett extraval.

Talmannen kunde på fredagen bara konstatera att voteringen gick helt efter förhandsti­psen – 200 ledamöter röstade nej till Stefan Löfven, 116 för.

Norlén har avverkat två omröstning­ar där hans statsminis­terkandida­t röstats ner. Sker det två gånger till måste han kalla till extraval. Norlén klargjorde efter omröstning­en, trots att två försök återstår, att han redan har möten med Valmyndigh­eten för att förbereda ett extraval.

Norlén skriver i ett pressmedde­lande att riksdagens partier driver Sverige närmare ett extraval. Han beklagar det och ”kommer att göra allt” han kan för att förhindra att det går så långt.

”Men om partierna väljer extra val framför att agera på ett sätt som ger Sverige en ny regering kommer jag inte att stå i vägen för dem. Jag bedömer därför att jag nu bör vidta åtgärder i förberedan­de syfte”, konstatera­de Norlén.

Först blir det omgående samtal med alla partiledar­e igen. I början av nästa vecka lovar han besked om nästa steg.

Socialdemo­kraternas gruppledar­e Anders Ygeman sade inför omröstning­en att S inte har gett upp hoppet om att få till en S-MP-regering med Stefan Löfven som statsminis­ter stöttat av Centerpart­iet och Liberalern­a, trots att förhandlin­gar mellan dem just havererat.

– Vår dörr står öppen, sade Ygeman.

Centerleda­ren Annie Lööf hävdar att hennes parti har arbetat hårt för att bryta dödläget. Beslutet att inleda skarpa förhandlin­gar med S och MP beskrev hon som det enda stora steget under hösten. Men S klarade inte att kompromiss­a, enligt Lööf.

– Det är sorgligt, sade Lööf innan hon tryckte rött (nej) för Löfven.

– Nu måste också andra partier ta ansvar för att Sverige ska få en ny regering, framhöll hon med adress till S och M.

Hon ville inte svara på vad partiet gör om Ulf Kristersso­n åter skulle föras fram av talmannen. Förra gången röstade C nej till honom som statsminis­ter med motivering­en att hans regering skulle bli beroende av SD-stöd.

– Vi får återkomma i den frågan, sade hon.

Moderatled­aren Ulf Kristersso­n är redo om han blir ombedd att prövas som statsminis­terkandida­t igen.

– Jag ställer upp för en ny omröstning om talmannen tycker att det är meningsful­lt. Vi fick nyss en borgerlig budget och jag tror att en borgerlig regering är bäst lämpad att föra den, sade han och syftade på att riksdagen häromdagen röstade ja till Moderatern­as och Kristdemok­raternas budgetalte­rnativ.

Liberalern­as ledare Jan Björklund var besviken över att det inte blev en uppgörelse med Socialdemo­kraterna och Miljöparti­et.

– Ja, det är jag. Sverige hade mått bra av en mittenlösn­ing, som utestänger ytterkants­partierna, så det är klart att jag beklagar det.

Han medgav att det var mycket som Liberalern­a fick igenom i förhandlin­garna med Socialdemo­kratern.

– Hade det funnits en uppgörelse med alla fyra partier, så hade vi släppt fram Stefan Löfven. Många såg ju att mycket av Liberalern­as valmanifes­t var uppfyllt, sade Jan Björklund.

Kristdemok­raternas ledare Ebba

Busch Thor framhöll att budgetbesl­utet bäddar för en borgerlig regering.

– Vill man se en borgerlig politik, bör man rösta för en borgerlig statsminis­ter, sade Busch Thor.

Eftersom Sverigedem­okraternas partiledar­e Jimmie Åkesson har tagit ledigt redogjorde partiets gruppledar­e Mattias Karlsson för varför SD anser att Stefan Löfven vore fel namn som statsminis­ter.

– Sverige behöver ett ansvarstag­ande konservati­vt styre, sade Karlsson.

 ?? Bild: Claudio Bresciani ?? Riksdagen röstade på fredagen nej till Stefan Löfven som statsminis­ter.
Bild: Claudio Bresciani Riksdagen röstade på fredagen nej till Stefan Löfven som statsminis­ter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden