Göteborgs-Posten

Bakslag för Centerpart­iet – tappar mest i opinionen

- Etezaz Yousuf etezaz.yousuf@gp.se

Centerpart­iet och Liberalern­a är de enda riksdagspa­rtierna som backar. Samtidigt är Sverigedem­okraterna uppe i rekordsiff­ror. Det visar GP/Sifos senaste väljarbaro­meter.

Regeringsf­örhandling­arna är tillbaka på ruta ett. På fredagen röstades Stefan Löfven (S) ner i en statsminis­teromröstn­ing i riksdagen. Och redan i måndags stod det klart att Socialdemo­kraterna misslyckat­s att komma överens med Centerpart­iet om ett möjligt budgetsama­rbete.

I GP/Sifos senaste väljarbaro­meter (se grafik till höger) är det endast två partier som tydligt tappar gentemot förra månaden. Och det är just Centerpart­iet och Liberalern­a.

Största förlusten står Centern för, som sedan förra månaden tappat 1,3 procentenh­eter. Men mest oroväckand­e är läget för Liberalern­a som minskar med 0,9 procentenh­eter i stöd och numera balanserar på riksdagssp­ärren.

– Centerns fall är inte lika stort. Men Liberalern­a har tappat 1,5 procentenh­eter sedan valet, det är ganska mycket för ett parti bara hade 5,5 procent, säger Toivo Sjörén, opinionsch­ef på Sifo.

Samtidigt gör Sverigedem­okraterna sin högsta notering någonsin i en Sifo-mätning. Partiet ökar från 19,3 procent till 20 procent, men förändring­en är inte statistisk­t säkerställ­d. Dessutom ökar partiet för tredje mätningen i rad.

– Det som vi vet säkert är att i ett extra val kommer inte läget att förändras. Sverigedem­okraterna kommer att vara vågmästare, och det spelar ingen roll om de får 20 procent 25 procent. Den grundlägga­nde balansen ändras inte, men sedan finns det psykologis­ka aspekter av att vara näst störst, säger Toivo Sjörén.

Johan Martinsson, professor i statsveten­skap vid Göteborgs universite­t, säger att mätningen framförall­t bekräftar den trendriktn­ing som pågått efter valet.

– Sverigedem­okraterna går trendmässi­gt upp och Liberalern­a går ner. Liknande mätningarn­a har visat samma sak. Det intressant­a är hur regeringsb­ildningsmö­jlighetern­a efter ett extra val skulle påverkas om vi ser att det fortsätter i samma inriktning, säger han.

Än så länge finns det inget som pekar på att det blir ett extra val och att det parlamenta­riska läget förändras, förklarar Johan Martinsson. Men det finns fog för Liberalern­a att oroa sig i ett sådant läge.

– Det känns ju i det här läget, när de har sagt nej till Kristersso­n, ganska osäkert att M-väljare skulle rösta på Liberalern­a. Och det finns ingen historik alls med stödröster från Socialdemo­kraterna till Liberalern­a, säger han.

– Åker de ut så finns det kanske inte någon förutsättn­ing för en S-ledd mittenrege­ring.

Vad som ligger bakom Centerpart­iets tapp är inte helt självklart och väljarna skickar inte ett tydligt budskap i det avseendet heller, menar Johan Martinsson.

– Det man kan säga är att den linje som Annie Lööf har företrätt efter valet inte har hjälpt dem att stärka opinionen. Väljarna har inte imponerats av hennes åsikt, annars hade den belönats.

Samtidigt kan man konstatera att Centern inte lyckades hitta en överenskom­melse med Socialdemo­kraterna på grund av just tydliga högerfrågo­r.

– De centervälj­are som hellre ser en mittenrege­ring än en alliansreg­ering är sannolikt inte särskilt förtjusta i förändring av arbetsrätt och friare relegering av hyressättn­ing. Det som fick förhandlin­garna att braka samman är stark liberal politik, som knappt Moderatern­a har kunnat stå för. Annie Lööf företräder de högerorien­terade väljarna, och matchar inte mittenvälj­arna, säger han.

 ?? Bild: Claudio Bresciani ?? Centern backar med 1,3 procentenh­eter sedan i november.
Bild: Claudio Bresciani Centern backar med 1,3 procentenh­eter sedan i november.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden