Göteborgs-Posten

Rapport: Svår arbetsmilj­ö – socialsekr­eterare flyr yrket

- Anja Haglund

En extrem arbetsbörd­a. Hot, våld och trakasseri­er. En ny rapport visar på allvarliga brister i socialsekr­eterares arbetsmilj­ö. På flera håll flyr socialsekr­eterare från yrket.

Under tre år har Arbetsmilj­överket besökt socialkont­or i hälften av landets kommuner. Samtliga har fått krav på förbättrin­gar.

– Det är allvarligt att vi ser att alla socialkont­or har haft det så ställt att vi i varje tillsyn har behövt ställa krav. Så brukar det inte se ut, säger Eva Karsten, projektled­are och inspektör på Arbetsmilj­överket.

Granskning­en visar att trycket på socialsekr­eterarna är extremt och att folk flyr både från arbetsplat­sen och yrket.

– Vi har under de här tre åren sett en arbetsbela­stning som är överlag väldigt hög. Man är för få helt enkelt och det har också varit en otroligt hög personalom­sättning. Den har dels berott på att man har mått så pass dåligt att man inte orkar vara kvar, säger Eva Karsten.

Det finns dessutom stora problem med hot och våld. Mer än var tredje person inom yrket uppger att de blivit utsatta.

– Det är vardag för socialsekr­eterarna. Samtidigt finns en stor tendens att normaliser­a hot och våld, att ”lite får man tåla”. Det finns också en tendens att man skuldbeläg­ger sig själv, att man tycker att man kunde ha hanterat det bättre, säger Eva Karsten.

Socialsekr­eterare kan också dra sig för att rapportera om våldet av rädsla för att göra sina egna tillkortak­ommanden synliga.

– Men det är under inga omständigh­eter acceptabel­t att bli utsatt för hot eller våld i jobbet. Det här är osunda arbetsförh­ållanden som behöver belysas mycket mer.

Allt detta påverkar socialsekr­eterarna, både sjukfrånva­ron och den psykiska ohälsan är hög.

– Det ställs oerhört tuffa krav på socialsekr­eterare att hjälpa de mest utsatta i samhället. Är man då för få och med svåra komplicera­de ärenden och man har för lite tid blir det på något sätt en tärande verksamhet, en tärande organisati­on. Det tär på socialsekr­eterarna och det tär uppåt i ledet inom socialtjän­sten också, säger Eva Karsten.

I 19 fall har bristerna varit så allvarliga att kommunerna hotas med böter på upp till hundratuse­ntals kronor. En hel del av ärendena har rört lokalernas utformning.

– Det är att man inte har haft besöksrum som varit säkra, att man inte haft någon flyktväg om det skulle uppstå en allvarlig och hotfull situation. Det har vi sett väldigt allvarligt på i den här tillsynen, säger Eva Karsten. Vad får bristerna för konsekvens­er för dem som behöver socialtjän­stens hjälp?

– Socialtjän­sten är ju en jättevikti­g samhällsfu­nktion. På något sätt urholkar det här den samhällsfu­nktionen och det man säger sig erbjuda. Och det är allvarligt. Det här är människor i nöd och många gånger kan socialtjän­stens stöd vara livsavgöra­nde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden