Göteborgs-Posten

Varningen: Utanförska­pet växer

-

Det är den tysta utmaningen i samhället. HEIKE ERKERS ordförande SSR

Socialtjän­sten måste prioritera­s – annars kommer utanförska­pet i Sverige att växa ytterligar­e. Det varnar fackförbun­det för socionomer om efter larmrappor­ten om socialsekr­eterarnas arbetsmilj­ö.

– Jag blir fruktansvä­rt ledsen över att någonting som man känt till så länge och larmat om i flera år inte förbättrat­s över tid, säger Heike Erkers, ordförande för Akademiker­förbundet SSR.

– Det är oansvarigt av arbetsgiva­re och politiker att låta den här enormt viktiga profession­en ha den här arbetsmilj­ön och inte göra något åt den, säger Heike Erkers.

Varför händer inget?

– Just för att det är socialtjän­sten. Det här är en verksamhet man inte riktigt närmar sig och människor som inte syns. Det är den tysta utmaningen i samhället.

Men nu måste något ske, anser hon och varnar för följderna om inget händer.

– Politikern­a behöver inse att om de inte gör något och det krackelera­r alldeles förfärligt och tilliten hos medborgarn­a gentemot kommunens ansvar brister – då kommer det att sluta med att medborgarn­a inte ber om hjälp, att utsatta inte får de resurser de behöver, säger Heike Erkers.

Det kommer i sin tur att spä på utanförska­pet, tror hon.

– Då hamnar vi i en situation där det vi tycker är ett utanförska­p, gapet mellan de som har det tuffast och oss andra, kommer att bli ännu större. Då hamnar vi i spiraler som handlar om att barn inte kommer att klara skolan än mer, vi har våld som fortsätter, kvinnor som isoleras, ungdomar som driver på gatan.

 ??  ?? Heike Eikers.
Heike Eikers.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden