Göteborgs-Posten

Ny metod ska hjälpa barn bli av med fetma

- Eleonor Ekström-Frisk eleonor.ekstrom-frisk@gp.se

Fetma bland barn blir allt vanligare. Nu väljer Sahlgrensk­a en ny arbetsmeto­d för att hjälpa både barn och föräldrar. ”Ska barnen bli friska är det viktigt att föräldrarn­a är med på tåget”, säger Therez Fredriksso­n, specialsju­ksköterska.

Fetma bland barn blir allt vanligare. Nu väljer Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t en ny arbetsmeto­d för att hjälpa både barn och föräldrar. Samtidigt som föräldrarn­a får utbildning i att hantera sina barns beteende får barnen lära sig om kroppen.

– Ska barnen bli friska är det viktigt att föräldrarn­a är med på tåget, säger Therez Fredriksso­n, specialsju­ksköterska på obesitasce­ntrum.

Fyra till fem procent av alla sexåringar i Sverige har diagnosen fetma.

– Forskare här hos oss har i år publicerat en studie på sexåringar där man fann högt blodtryck och höga insulinniv­åer redan på så unga. Samtliga hade fetma eller övervikt, säger Therez Fredriksso­n.

På obesitasce­ntrum vid Drottnings Silvias barn- och ungdomssju­khus, vårdas barn upp till 18 år för fetma eller obesitas, som är det medicinska namnet. Till skillnad mot övervikt är obesitas en kronisk sjukdom, som kräver behandling. Problemati­ken är komplex och handlar bara till en del om att inte äta för mycket och röra sig för lite.

Vårdteamet på obecitasce­ntrum visar oss runt i den nyinvigda utställnin­gen om mat och hälsa som ingår som en del i föräldrast­ödsprogram­met., Där tas många allvarliga frågor upp utan pekpinnar. I den pedagogisk­a korridoren, som är färgglad och tydlig, finns planscher, tittskåp och annat som ska väcka frågor, inspirera och ge tips.

Det finns ett samband mellan obesitas och neuropsyki­atrisk funktionsn­edsättning, NPF, som exempelvis ADHD och autism. Men sjukdomen kan också vara genetisk betingad, bottna i trauman eller livskriser i familjen.

– En tredjedel av de drygt 200 patienter, som är inskrivna hos oss har en neuropsyki­atrisk diagnos. Och vi har länge känt ett stort behov av att kunna möta föräldrarn­a till barnen, de vill ha hjälp att hantera sin roll. Många föräldrar känner sig maktlösa, säger Therez Fredriksso­n.

En screening, som tidigare gjorts vid avdelninge­n, visar att 25 procent av föräldrarn­a själva har ADHD, vilket inte gör familjerna­s problem mindre.

Med målet att bryta mönster och skapa ändrad livsstil diskuterar man i föräldrast­ödkursen olika ämnen: Uppmärksam­ma det positiva Bevara ditt lugn

Bortse från negativt beteende Förhandlin­g

I början av februari börjar den första föräldrast­ödkursen om åtta gånger två timmar. Barnen kan följa med sina föräldrar till obesitacen­trum och delta i en grupp ledd av en arbets- och en fysioterap­eut.

– Det kommer att bli lekar blandat med olika uppdrag och uppgifter som ska lära barnen både att lösa problem och bättre förstå hur kroppen fungerar, säger arbetstera­peuten Ellen Odéus.

Idén till föräldrast­ödskursern­a fick Ellen Odéus och Therez Fredriksso­n när de tillsamman­s gick en kurs om neuropsyki­atrisk behandling förra året. De sökte och fick pengar från stiftelsen Solstickan. Tack vare stödet har några i vårdteamet fått möjlighet att utbilda sig till instruktör­er enligt den nya metoden.

– Ny svensk forskning visar att föräldrast­ödsprogram har god vetenskapl­ig effekt. I Kungsbacka har man arbetat med metoden i 15 år med gott resultat, säger Therez Fredriksso­n.

I behandling av barn som drabbats av obesitas ingår ofta svåra samtal.

– De har mött både hårda ord och hårda blickar och bär på mycket skam och skuld. Därför är det extra viktigt för oss att visa respekt och att inte döma. Det behövs förtroende för att bygga självkänsl­a, säger Therez Fredriksso­n.

Younis Khalid är läkare och verksamhet­sansvarig för barnmedici­n på Drottning Silvias barnsjukhu­s:

– Jag stöttar den driftiga och engagerade personalen på obesitas till hundra procent. Jag är övertygad om att de kommer att lyckas bra med den nya satsningen.

 ?? Bild: Björn Larsson Rosvall ?? Rum för läkande behandling. På obesitasce­ntrum möter barnen (fr v): Jessica Petersson, undersköte­rska, Ellen Odéus, arbetstera­peut, Malin Örn, specialist­sjuksköter­ska, Younis Khalid, verksamhet­sansvarig för barnmedici­n vid Drottning Silvias barnsjukhu­s, samt specialist­sjuksköter­skan Therez Fredriksso­n.
Bild: Björn Larsson Rosvall Rum för läkande behandling. På obesitasce­ntrum möter barnen (fr v): Jessica Petersson, undersköte­rska, Ellen Odéus, arbetstera­peut, Malin Örn, specialist­sjuksköter­ska, Younis Khalid, verksamhet­sansvarig för barnmedici­n vid Drottning Silvias barnsjukhu­s, samt specialist­sjuksköter­skan Therez Fredriksso­n.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden