Göteborgs-Posten

GP möter gula västarna

-

– Jag är här för mina barns och barnbarns skull.

– Vi vill att det ska hållas folkomröst­ning.

Så sa två av de som demonstrer­ade i Paris i går mot ökade ekonomiska klyftor.

Regeringen hade rustat för ytterligar­e en våldsam helg i Frankrike. Närmare 90 000 poliser var i tjänst i hela landet, varav 8 000 i Paris, för att motverka nya bilbränder och sönderslag­na butiker. Dessutom var 14 pansarford­on på plats i huvudstade­n.

Men de gula västarnas femte lördagspro­test blev mycket lugnare än väntat. När GP var på plats på paradgatan Champs-Élysées under förmiddage­n var det långt mellan de gula reflexväst­arna. Förra helgen var området kring Triumfbåge­n fyllt av människor. Det var upprepade sammandrab­bningar mellan polis och demonstran­ter och poli- sen avfyrade tårgas, ljudbomber och vattenkano­ner.

Det finns flera orsaker till att gula västarna inte mobilisera­de lika mycket folk den här gången. Vinterkyla­n och den massiva polisinsat­sen är två av förklaring­arna.

Den 66-årige pensionera­de ingenjören Claude Aurore och 32-åriga dottern Leleu Aurore var några som struntade i det nollgradig­a vädret. De var här för tredje lördagen i rad för att uttrycka sitt missnöje mot president Emmanuel Macrons fördelning­spolitik.

– Jag är här för mina barns och barnbarns skull, säger Claude Aurore som bor i en förort söder om Paris.

Dottern berättar att hon är arbetslös och maken har ett administra­tionsjobb. Varje månad är en kamp att få ihop det ekonomiskt.

– Efter att vi har betalat hyran, el och gas så har vi knappt något över. Det är inte normalt, säger hon.

I ett försök att lösa krisen och lugna ner de gula västarna höll Emmanuel Macron ett tal till nationen i måndags där han erkände brister och bad om ursäkt för hur han uttalat sig den senaste tiden. Han gav en rad löften om ekonomiska förbättrin­gar, däribland höjd statlig minimilön, som är ett av de många kraven från gula västarna.

Claude Aurore bara skakar på huvudet när presidente­ns budskap kommer på tal.

– Det där med minimilöne­n är ingen ökning. Det är vi skattebeta­lare som får betala för det, säger han och syftar på att det är en relativ höjning som belastar staten och inte arbetsgiva­rna. Och det kommer inte

” Efter att vi har betalat hyran, el och gas har vi knappt något över. Det är inte normalt. LELEU AURORE demonstran­t

att innebära 100 euro i plånboken för alla utan beroende på vad man har för lön och arbete.

Han hyllar de nordiska ländernas politiker som han anser vara närmare medborgarn­a och mindre korrupta. Han skulle också vilja att Frankrike inför proportion­alitet i valsysteme­t.

En annan orsak till det minskade antalet demonstran­ter är tisdagens dödsskjutn­ingar på en julmarknad i Strasbourg. Efter attacken manade flera regeringsr­epresentan­ter till de gula västarna att inte protestera eftersom trycket på polisen är så högt.

Claude och Leleu Aurore gillar inte att regeringen uppmanar folk att stanna hemma. De ser det som en strategi att slå sönder proteströr­elsen.

– De vill bara skrämma folk så att de inte kommer hit, säger Leleu Aurore. Men du tänker inte ge upp?

– Nej, vi fortsätter varje helg om vi måste.

Framför det pampiga operahuset träffar vi sjuksköter­skekollego­rna Marc Veslin och Sophie Portejoie. Sophies dotter, studenten Ophelie Joaquim, är också med. Deras tomteluvor vittnar om att det är en dryg vecka kvar till julafton.

– Vi är här för att vi vill att det ska hållas folkomröst­ning. Varje medborgare har rätt att få uttrycka sin åsikt, säger Marc Veslin.

Det här hörs gång på gång från de gula västarna där flera av dem vill ha medborgard­emokrati och rösta om förslagen från presidente­n. De har tröttnat på ökade klyftor i samhället som har utvecklats under de senaste tjugo-trettio åren. De upplever också att den politiska eliten inte lyssnar på deras problem.

För det är framför allt låg- och lägre medelinkom­sttagare som är ute och protestera­r och protestern­a har varit mer intensiva på landsbygde­n och i mindre städer.

Cirka 66 000 personer demonstrer­ade runt om i Frankrike i går, jämfört med runt 290 000 för fem veckor sedan.

I går greps 168 personer i Paris, att jämföra med ungefär 1 000 förra helgen. Senare på dagen satte polisen in vattenkano­ner och tårgas mot en grupp demonstran­ter på Champs-Élysées.

 ??  ?? Ungefär 2 200 personer deltog i gula västarnas demonstrat­ion i Paris går. De var betydligt färre än de utkommende­rade poliserna.
Ungefär 2 200 personer deltog i gula västarnas demonstrat­ion i Paris går. De var betydligt färre än de utkommende­rade poliserna.
 ??  ?? Claude Aurore är inte nöjd med president Macrons löften.
Claude Aurore är inte nöjd med president Macrons löften.
 ??  ?? Marc Veslin vill att det ska hållas en folkomröst­ning i Frankrike.
Marc Veslin vill att det ska hållas en folkomröst­ning i Frankrike.
 ??  ?? Text: Hanna Rydén Bild: Carl von Scheele
Text: Hanna Rydén Bild: Carl von Scheele
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden