Göteborgs-Posten

Läkarbrist skapar kris i centrum

- Stefan Bjarnefors stefan.bjarnefors@gp.se

Det råder svår läkarbrist på psykiatrim­ottagninge­n i centrum. Patienter larmar om brister i vården. Sex läkare har lämnat mottagning­en i år.

Patienter med depression, ångest, personligh­etsstörnin­gar och ADHD hamnar i kläm på grund av läkarbrist­en på psykiatrim­ottagninge­n i centrum. Sofia, 28, fick vänta i sju månader efter att hennes tidigare läkare flyttat utomlands. – Man känner sig helt utlämnad, säger hon.

I maj fick Sofia, 28, plötsligt ett brev hem från sin läkare på Sahlgrensk­as psykiatrim­ottagning i centrum. Där meddelades att han med omedelbar verkan hade sagt upp sig och inom två veckor skulle flytta tillbaka till sitt hemland.

Sofia – som bland annat har diagnostis­erats med asperger och ADD – antog då att en ny läkare skulle ta över inom kort. Men istället dröjde det nästan sju månader tills hon återigen skulle få komma på ett besök. Detta trots att hon är tungt medicinera­d och behöver få sina recept förnyade.

– Det är för jävligt. Man känner sig helt utlämnad när det system som man förlitar sig på för att kunna överleva inte finns där för en. Man vet inte när man kan få hjälp, om man kan få hjälp eller från vem, säger hon.

Sofias läkare är en av sex som har slutat på psykiatrim­ottagninge­n i centrum under 2018.

Hon är långt ifrån ensam om sina upplevelse­r. Bara under 2018 har det skrivits 100 avvikelser­apporter om mottagning­en och 52 klagomål till regionens patientnäm­nd.

Den största andelen handlar om bristande tillgängli­ghet och svårighete­r att komma i kontakt med en läkare.

Patientern­a klagar också på dålig uppföljnin­g av sina behandling­splaner, recept som inte utfärdas i tid och sjukintyg till försäkring­skassan som fördröjs.

– Det har varit långt mellan möten med läkare innan, men det var i våras som det verkligen kollapsade. Under de här sju månaderna har jag ringt för att jag behövt nya recept för mina mediciner. Men de hade inte läkare på plats som hade tid att skriva ut dem, säger Sofia.

Mathias Alvidius är tillförord­nad chef för verksamhet­en psykiatri affektiva på Sahlgrensk­a. Han medger att det har varit problem med läkarbeman­ningen på mottagning­en och att det har fått konsekvens­er för patientern­a.

Mottagning­en består av fyra team med totalt sju läkartjäns­ter. Som mest har fyra av dessa varit vakanta under delar av året.

– Under en period har ett enskilt team inte haft någon egen ordinarie läkare. Däremot har det alltid funnits läkare som har kunnat hjälpa till, säger han.

Tre av de sex läkare som har slutat har lämnat Sverige. Två andra har bytt från öppenvård till heldygnsvå­rd. Mathias Alvidius tror att det kan finnas flera orsaker till att de har valt att söka sig bort från psykiatrim­ottagninge­n i centrum.

– Dels har det varit en situation med ganska hög arbetsbela­stning. En annan sak som kan ha spelat roll är hur man har fått till samarbetet och rutinerna på mottagning­en. Jag tror att det skulle vara möjligt att se över hur man har lagt upp det interna arbetet.

Han berättar att fyra av sju läkartjäns­ter är tillsatta sedan en kort tid tillbaka och att tjänsterna delas av sju olika personer – bland annat jobbar en pensionera­d läkare och läkarchefe­n deltid kliniskt.

Mathias Alvidius menar att läkarbrist­en i grunden är ett nationellt problem, men att de själva också måste jobba med att bli attraktiva­re som arbetsgiva­re.

– Hade vi fått tillgång till mer medel och kunnat rekrytera hade vi kunnat utföra ännu mer vård. Men det ska ställas i relation till andra patientgru­pper som också har väl underbyggd­a behov. Till syvende och sist är det en politisk fråga, säger han.

” Man vet inte när man kan få hjälp, om man kan få hjälp eller från vem SOFIA patient

 ?? Bild: Anna Svanberg ?? Bara under 2018 har det skrivits 100 avvikelser­apporter om SU:s psykiatrim­ottagning i centrum och 52 klagomål till regionens patientnäm­nd. Den största andelen handlar om bristande tillgängli­ghet och svårighete­r att komma i kontakt med en läkare. Som mest har fyra av sju läkartjäns­ter varit vakanta.
Bild: Anna Svanberg Bara under 2018 har det skrivits 100 avvikelser­apporter om SU:s psykiatrim­ottagning i centrum och 52 klagomål till regionens patientnäm­nd. Den största andelen handlar om bristande tillgängli­ghet och svårighete­r att komma i kontakt med en läkare. Som mest har fyra av sju läkartjäns­ter varit vakanta.
 ??  ?? Mathias Alvidius.
Mathias Alvidius.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden