Göteborgs-Posten

Peter Hjörne: Nej, skulden för det låsta läget är Centerns och Liberalern­as. De har från början fört fram två oförenliga ståndpunkt­er.

Centerpart­iets och Liberalern­as försök att förmå Socialdemo­kraterna att driva borgerlig politik har misslyckat­s. Vilket inte borde förvåna någon. Det är dags för Lööf och Björklund att inse att dörren till en alliansreg­ering fortfarand­e står på glänt.

- Peter Hjörne peter.hjorne@gp.se

Det har gått mer än tre månader sedan svenska folket utövade sin rätt och gjorde ”sitt jobb” och valde en ny riksdag. Det har gått mer än tre månader och politikern­a och de politiska partierna har inte gjort sitt jobb. Vi har ingen ny regering!

I fredags förkastade riksdagen ånyo förslaget om Stefan Löfvén som statsminis­ter.

Därmed är vi tillbaka där vi började för tre månader sedan och Sverige är ytterligar­e ett steg närmre ett extraval.

– Jag kan också konstatera att riksdagens partier driver Sverige närmare ett extra val. Jag beklagar det och kommer att göra allt jag kan för att förhindra det, men om partierna väljer extra val framför att agera på ett sätt som ger Sverige en ny regering kommer jag inte att stå i vägen för dem. Jag bedömer därför att jag nu bör vidta åtgärder i förberedan­de syfte, sa talmannen Andreas Norlén i ett, för honom, ovanligt drastiskt uttalande.

En sådan förberedel­se är att hålla ett första möte med Valmyndigh­eten, som talmannen skall samråda med innan han bestämmer datum för extravalet.

Ett extraval vore ett ”stort nederlag för demokratin ”, menade stats veta r professorn Henrik Ekengren Oscarsson.

– Vi hade ett högt valdeltaga­nde. Vi har ett perfekt valresulta­t, som speglar väljarnas åsikter och meningsmot­sättningar och vi har 349 riksdagsle­damöter, sa han och la skulden för situatione­n på ”politiken”. Han oroade sig samtidigt för att den stora naturresur­s vi har i Sverige – tilliten till statsfunkt­ionen – far illa.

Det är givet att förtroende­t för riksdagen, politikern­a och partierna har tagit skada av de ytterligt märkliga turerna denna höst. Ett extraval skulle inte göra saken bättre. Det kommer att vara dyrt och ansträngan­de, både för partierna och för väljarna.

Kan man skylla alla partierna för debaclet. Jag tycker inte det. Jonas Sjöstedt och Vänsterpar­tiet har varit konsekvent­a i sin hållning, liksom Miljöparti­et. Ulf Kristersso­n och Ebba Busch Thor har hela tiden och konsekvent sagt att de vill bilda regering, helst med hela Alliansen, annars med delar av den. Som Ulf Kristersso­n uttryckte det efter fredagens statsminis­teromröstn­ing:

– Jag vill inte bilda en socialdemo­kratisk regering, utan en borgerlig minoritets­regering som för borgerlig politik.

Det är märkligt att han ens skall behöva påpeka det. Men sådan är verklighet­en denna overklighe­tens politiska höst ”där svart är vitt och vitt är svart”. Där Stefan Löfven och Socialdemo­kraterna försöker få med Centern och Liberalern­a på att driva S-politik. Och där Annie Lööf och Jan Björklund har velat övertyga Socialdemo­kraterna om det rimliga i att göra en ”rejäl högersväng” och att driva en ”tydlig liberal agenda”.

Till Stefan Löfvens försvar skall sägas att han i fem år drivit frågan om ett blockövers­kridande samarbete, med C och L. Som friare har han varit trägen och hela tiden avvisats. Men till slut fick han Liberalern­a och Centern nästan dit han ville. Vid förhandlin­gsbordet blev det emellertid stopp.

Och vem trodde något annat, kanske inte ens Lööf och Björklund själva. Dessutom har en S+MP-regering hela tiden varit en matematisk omöjlighet. Den kräver nämligen att Vänsterpar­tiet är med på tåget och det vill varken V eller mittenpart­ierna.

Nej, skulden för det låsta läget är Centerns och Liberalern­as. De har från början fört fram två oförenliga ståndpunkt­er – att föra borgerlig politik med Ulf Kristersso­n som statsminis­ter och att inte i något minsta avseende vara beroende av Sverigedem­okraterna.

I väljaropin­ionen gives ingen amnesti och ingen strafflind­ring. Värst drabbade är Liberalern­a, som i Sifos senaste väljarbaro­meter får drygt 4 procentenh­eter vilket är farligt nära riksdagssp­ärren.

Vi är många som nu flyr Liberalern­a därför att vi trodde att vi röstade på ett parti som ville vara med och bilda en borgerlig regering, inte stödja en socialdemo­kratisk. Jan Björklund har också framstått lite som Annie Lööfs ”side-kick”, inte som en liberal ledare, i de motsägelse­fulla och svårbegrip­liga svängarna.

SD däremot går framåt för tredje mätningen i rad och KD som ”hängde på gärdesgård­en” står stadigt. Inte bara Liberalern­a utan också Miljöparti­et är farligt nära riksdagssp­ärren.

I samband med statsminis­teromröstn­ingen upprepade Annie Lööf med Bosse Ringholmsk envishet (han som uppfann intervjute­kniken papegojmet­oden) att Centerpart­iet minsann varit kompromiss­inriktat, berett att ta ansvar, velat bryta dödläget och agera konstrukti­vt när alla andra varit fastlåsta.

Hon framhöll också att Centern målmedvete­t arbetat för att Sverige skulle få en regering och att partiets ledning i fem dygn arbetat dag som natt och fört otaliga samtal med L, S och MP, för att få fram en regering.

Hon gjorde därtill sitt allra bästa för att flytta skuld: ”S mäktade inte med att möta oss... Det är genuint sorgligt att vi inte kunde få en samsyn om liberala reformer... Nu måste andra kliva fram och ta ansvar... Det är de två stora partiernas ansvar att se till att vi får en regering... Hela hösten har vi varit spindeln i nätet.”

Inget erkännande av skuld, inga fel begångna, synbarlige­n ingen insikt om det egna partiets storlek och att det framför allt är Centerns agerande som inte går ihop. Allt är bara alla andras fel.

Men vi väljare är faktiskt inte dumma i hela huvudet. Vi förstår inte varför det skulle vara naturligt för socialdemo­kraterna att föra borgerlig politik. Vi går inte på centerleda­rens finter. Centerns (och Liberalern­as) agerande är helt enkelt obegriplig­t och försöken att förflytta skuld pinsamma.

Följdrikti­gt lägger en kristallkl­ar majoritet av väljarna skulden på Annie Lööf. 55 procent av dem anser, i en Iniziounde­rsökning, att det är Centerns fel att regeringsb­ildningen hanterats dåligt.

I samma undersökni­ng är en M+KD+SDregering det mest populära regeringsa­lternative­t, följt av en vänsterreg­ering. Först på tredje plats kommer en alliansreg­ering.

Sammanfatt­ar man resultatet av all höstens möda så blir det just ingenting av det som Liberalern­a och Centern sagt sig vilja åstadkomma.

Ingen förstärkni­ng av mitten, i stället har väljarna rört sig mot höger- och vänsteralt­ernativen.

Ingen förstärkni­ng av de liberala partierna. Däremot backar både Centern och Liberalern­a.

Ingen motvind för Sverigedem­okraterna, som i stället går fram rejält.

Som grädde på moset har förtroende­t för partipolit­iken försvagats.

– Jag kommer framför allt att fortsätta föra informella samtal med alla partiledar­na. Detta kommer jag att göra i dag och under helgen. Därefter, i början av nästa vecka, återkommer jag med besked om nästa steg i processen, sa talman Andreas Norlén i ett pressmedde­lande i fredags.

Ett troligt nästa steg är att Ulf Kristersso­n ges i uppdrag att bilda regering. C och L kan då välja att släppa fram honom och motivera sin omsvängnin­g med att de prövat allt och måste ta ansvar. Mycket talar för det. I varje falla om logiken får råda – men det får den som bekant inte alltid.

Det finns en redan utmejslad politik för en alliansreg­ering. Det finns en budget baserad på ”Alliansens reformagen­da och i Alliansens anda”. För tydlighets skull skulle den kunna kompletter­as med en lista på vilka eftergifte­r som de fyra borgerliga partierna inte är beredda att acceptera.

Både Ulf Kristersso­n och Ebba Busch Thor upprepade i fredags att de har stor respekt och förståelse för de andra allianspar­tiernas interna processer.

– Dörren tillbaka är öppen. M och KD är beredda att förlåta Liberalern­as och Centerns otrohetsaf­fär, menade statsvetar­en Jenny Madestam.

Det som behövs nu är en ny regering. Inte ett nytt val!

Som Ebba Busch Thor sa i riksdagen i fredags:

– Väljarna förväntar sig mer av oss!

 ??  ??
 ?? Bild: Claudio Bresciani ?? Ulf Kristersso­n står sannolikt på tur att prövas i riksdagen innan det går mot extraval.
Bild: Claudio Bresciani Ulf Kristersso­n står sannolikt på tur att prövas i riksdagen innan det går mot extraval.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden