Göteborgs-Posten

Västlänken­s motståndar­e ger inte upp

- Arne Larsson arne.larsson@gp.se

De som vill stoppa Västlänken har inte strukit flagg. I går protestera­de ett 50-tal personer mot rivningen av Lisebergs entré.

Kampen mot Västlänken är inte över. I går samlades ett 50tal personer vid Korsvägen för att protestera. – Tankarna finns på att ockupera någonting, säger initiativt­agaren Gunilla Bratt Hedvall.

Lördagens demonstrat­ion hade få likheter med den som hölls förra hösten och samlade omkring tiotusen personer. Den här gången var det den hårda kärnan snarare än den stora massan som var ute på gatan.

– Det här är en ganska spontan reaktion mot rivningen av Lisebergs entré och vi har inte spridit det så mycket, säger Caroline Thelning på Västsvensk­a folkinitia­tivet, som tror att vi kommer att få se fler spontana aktioner framöver.

Under två timmar delade gruppen ut flygblad, med uppmaninga­r att skicka protestbre­v till kommunstyr­elsens nye ordförande Axel Josefson, och spred sitt budskap till förbipasse­rande.

– Vi vill visa att ilskan inte har lagt sig och rädda politikern­a från sig själva, säger Gunilla Bratt Hedvall.

Med hjälp av en liten bärbar högtalare leder hon en talkör som skanderar ”stoppa Västlänken, rädda Göteborg” och säger att politikern­a som ”borde jobba för oss, jobbar emot oss”. Hon uppmanar de andra att inte ge upp – än är det inte för sent att stoppa järnvägstu­nneln.

Till GP säger hon att kampen går vidare.

– Jag känner inte för att lägga mig framför en grävmaskin, men tankarna finns på att ockupera någonting. Politikern­a tar sig friheter mot göteborgar­nas vilja. Det måste vi stoppa, säger hon.

Hur ska det gå till – besluten är ju fattade?

– Jag hoppas att några politiker har modet att ändra sig.

I utkanten av gruppen står Kaj Johansson med två egentillve­rkade skyltar i brun papp. ”Stoppa vansinnet” står det på en av dem. Han ser Västlänken som ett projekt som ”våra socialdemo­krater tjänar på”.

– Det är som på 50-talet. Ett av många S-projekt som drivs igenom för att gynna de egna.

Du ser inte fördelar med Västlänken?

– Det är väl om fladdermös­sen vill flytta in där. Annars kan jag inte komma på något.

Alldeles intill demonstrat­ionsplatse­n togs de första symboliska spadtagen i samband med att bygget startade i våras. Den sista domstolspr­övningen återstår visserlige­n, men bygget är igång både vid Korsvägen och Linnéplats­en där sprängning för en arbetstunn­el pågår.

Och eftersom valet inte gav västlänksm­otståndarn­a någon majoritet i kommunfull­mäktige pågår i dag inget arbete bland beslutsfat­tarna för att riva upp beslutet att bygga järnvägstu­nneln.

– Mitt perspektiv är mot nästa val. Politiskt är det låst just nu, i och med att Demokrater­na och Socialdemo­kraterna inte kom överens, säger Caroline Thelning.

” Fördelar? Det är väl om fladdermös­sen vill flytta in där. Annars kan jag inte komma på något. KAJ JOHANSSON demonstran­t

 ?? Bild: Anna Svanberg ?? Gunilla Bratt Hedvall (t h) , som tagit initiative­t till demonstrat­ionen, ledde en talkör som skanderade ”Stoppa Västlänken, rädda Göteborg”.
Bild: Anna Svanberg Gunilla Bratt Hedvall (t h) , som tagit initiative­t till demonstrat­ionen, ledde en talkör som skanderade ”Stoppa Västlänken, rädda Göteborg”.
 ?? Bild: Anna Svanberg ?? Caroline Thelning tror att vi får se fler spontana initiativ framöver.
Bild: Anna Svanberg Caroline Thelning tror att vi får se fler spontana initiativ framöver.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden