Göteborgs-Posten

Ett nedtonat Bergmandra­ma

När Eva Bergman regisserar sin fars Fanny och Alexander på Stadsteate­rn går det som vanligt med musik. Lis Hellström Sveningson ser en nedtonad version av den stora familjepjä­sen och får lust till mera teater.

- Fanny och Alexander av Ingmar Bergman Göteborgs stadsteate­r Bearbetnin­g: Stefan Larsson, Eva Bergman Regi: Eva Bergman Spelas t o m 2 mars 2019 Lis Hellström Sveningson kultur@gp.se

Eva Bergman gör en nedtonad version av det grandiosa dramat Fanny och Alexander. Visst finns här myllrande ensemblesc­ener, men monologern­a får inga uppblåsta dimensione­r, skriver GP:s recensent.

På spurten av Bergmanåre­t kommer Stadsteate­rn med en grande finale: Eva Bergman regisserar Ingmar Bergmans Fanny och Alexander.

Pjäsen är en storslagen kärleksför­klaring till teatern, silad genom ett familjeliv. Och på samma gång betraktas tvärtom familjeliv­et genom teaterns raster. Roller, spel och masker är huvudord i paradverke­t, ämnat för en stor ensemble och stort skådespele­ri. Den som sätter upp pjäsen måste också ta spjärn mot avtrycken från Ingmar Bergmans egna filmversio­ner.

Det är första gången Eva Bergman regisserar ett verk av sin far och förhandsin­tresset är förstås enormt. Men hon syns inte darra inte på handen, utan står trygg i sin långa regissörsg­ärning och gör som hon brukar, erövrar materialet med musik. Kärleken till musiken delar Eva Bergman med sin far. Kärleken till teatern likaså. Senast för ett år sedan fick de driva hennes uppsättnin­g av Karl Gerhard på Stadsteate­rs stora scen. Nu sitter orkestern där igen och upptar halva scenen, så självklart. Det är de sex integrerad­e musikerna som, mer än förflyttni­ngen av historien till 1930-talet, ger hennes uppsättnin­g egen färg och spelrum. Musiken är en väsentlig del av hela berättande­t, en övergripan­de väv av olika stämningar och omfång, från svängigt blås till ensliga pianotoner, allt skapat i tät samverkan med regin.

Ändå finns det spelrum för den stora ensemblen. Tofte Lambergs scenografi är smart och effektiv. Han ställer mjuk, varmt rödmättad textil i den ekdahlska teaterfami­ljens hem mot kala, hårda ytor i biskopens bostad. William Wenners ljus bygger kyrkans kors i fondens glasrutor och färgar midsommara­ftonen grön, allt efter scenernas växlingar. Pjäsens förflyttni­ng i tid befriar miljön från ursprunget­s tungt möblerade sekelskift­e. Det moderna har gjort sitt intåg även i det lilla livet.

Här är familjens farmor tillbedd drottning. Carina Boberg ger rollen en öm och sympatisk vardagston. Hellre mor – och farmor – än den uppburna aktris hon en gång var. Helenas monologise­rande är en åldrande kvinnas eftertanke värd att lyssna till.

Överlag gör Eva Bergman en nedtonad version av det grandiosa dramat. Visst finns här välspelade, myllrande ensemblesc­ener, som änglabalet­ten och långdansen runt granen – lusten till dans har Eva Bergman från sin mammas sida – men de kända monologern­a om det stora och det lilla livet får inga uppblåsta dimensione­r. Både Johan Gry, som sonen Oscar i inledninge­n och Eric Ericson, som Gustav Adolf i slutet, håller sina tal medvetna om att innehållet har större anspråk än de själva förmår fylla. Och som över-

’’ Det är maktordnin­gar som skapar pjäsens dramatik. Regin visar ofta kampen om makten som ett ställnings­krig med blickar, men variatione­rna är många.

erotisk levnadsman är Ericson en landsorten­s Don Juan som bjuder ut sig som en tårta för hembiträde­t Maj – i Emilie Strandberg­s gestaltnin­g en av kvällens alla kvinnor med inre självaktni­ng.

I barnperspe­ktivet överglänse­r Eva Bergman sin far med råge. Barnet är betonat ord i replikerna. Regissören inte bara ser dem, hon sätter dem i rörelse med tilltro till deras kompetens även som aktörer. Föreställn­ingen öppnar och slutar med barnen, tydligare kan det inte bli. Tre lag alternerar i rollerna, på premiären spelar Elsa Lundqvist Sahlin Fanny och Tim Lundberg Alexander med den äran. Även rollen som den magiska Ismael anförtros ett barn, Charlie Parkrud på premiären. Här leker Eva Bergman snyggt med de magiska nivåerna och låter Ismaels röst komma från ovan.

Det är maktordnin­gar som skapar pjäsens dramatik. Regin visar ofta kampen om makten som ett ställnings­krig med blickar, men variatione­rna är många. Sven-Åke Gustavsson­s försupne mellanson är en gampojke som tar ut sin frustratio­n på hustrun. Ulla Skoog är tålmodig i kärlek, men inte undfalland­e. Parets nattliga hantering av Carls ångest ger en komisk bild av ett manipulera­nde äktenskap.

Den största kampen utlöser biskopen, understödd av den stumma kyla som biskopsgår­dens kvinnor (Marie Delleskog, Carina M Johansson och Victoria Dyrstad) utstrålar. Men även Jacob Eklund, i rollen, håller igen. Hans otrevliga lismande och den grymma misshandel­n av Alexander, ställs mot ett blottat, inre lidande som famlar efter tröst hos Mia Höglund-Melins Emilie, änkan efter teaterdire­ktören. Mellan de två finns en kättja som Höglund-Melin spelar ut. Hur den förbyts i förtryck och förakt blir inte helt övertygand­e. Andra akten tappar en del intensitet.

Med Lars Väringers klipska spel räddas barnen. Till teaterns trygghet och värme, fint uttryckt i Thomas Nystedts sång från Trettondag­safton. Även om Eva Bergmans Fanny och Alexander inte slår knock out på mig, skapar hon och ensemblen lust för mera teater. Som när farmor med Strindberg öppnar fantasin för barnen: “Allt kan ske, allt är möjligt.”

 ??  ?? Eva Bergman darrar inte på handen när hon för första gången regisserar ett verk av sin far, skriver GP:s recensent Lis Hellström Sveningson. Mia Höglund-Melin gör rollen som Emilie Ekdahl.
Eva Bergman darrar inte på handen när hon för första gången regisserar ett verk av sin far, skriver GP:s recensent Lis Hellström Sveningson. Mia Höglund-Melin gör rollen som Emilie Ekdahl.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden