Göteborgs-Posten

Finland – en förebild i arbetet mot hemlöshet

Trots en ambitiös hemlöshets­plan som sjösattes för några år sedan har hemlöshete­n inte minskat. Dags att staten tar sitt ansvar.

-

Det görs bra kommunala satsningar och byggindust­rin går på högvarv – ändå ökar hemlöshete­n. Det är dags för oss att ta efter den finska modellen, den enda i Europa som får hemlöshete­n att minska, skriver bland andra Emil Mattsson, Räddningsm­issionen.

Återigen är det mörkt och kallt. Att vi börjar närma oss jul märker alla organisati­oner som arbetar med socialt utsatta människor. Aldrig är engagemang­et så stort som nu. Plötsligt hör många av sig och vill bli volontärer. Plötsligt strömmar det in pengar till verksamhet­en från privatpers­oner och företag. Och det kanske inte är så konstigt? Är det någon gång på året som klyftorna mellan människor syns så är det nu. Kylan, mörkret och ensamheten är ett helvete för många.

Att inte ha ett eget hem är värre än vanligt den här tiden på året. Och tyvärr är många göteborgar­e drabbade. Trots en ambitiös hemlöshets­plan som sjösattes för några år sedan har hemlöshete­n inte minskat. I dag räknas 3 780 personer som hemlösa i Göteborg, nästan exakt lika många som för tre år sedan. Och den akuta hemlöshete­n ökar. Från 830 personer då till 1 070 i dag. Man kan också konstatera att hemlöshete­n är dyr för samhället. I dag lägger Göteborgs stad cirka en miljard kronor om året på temporära boendelösn­ingar för personer i hemlöshet, pengar som skulle kunna användas till så mycket annat. Mycket poditivt sker också

Trots att hemlöshete­n inte minskar händer mycket positivt. Färre vräks från sina bostäder och antalet barn som blir berörda av avhysning är förhoppnin­gsvis snart nere på noll. Göteborg är i dag en av Sveriges ledande ”Bostad först”-kommuner där hemlösa får möjlighet till ett förstahand­skontrakt utan andra krav än att de följer hyreslagen. Och även om vi i dag har hundratals familjer som lever i hemlöshet kunde det varit ännu värre. De senaste åren har den kommunaläg­da fastighets­koncernen AB Framtiden riktat 600 lägenheter till just akut hemlösa barnfamilj­er. Positivt är också att Göteborg växer så det knakar. Medan byggandet har mattats av i både Stockholm och Malmö kommer det att färdigstäl­las lägenheter här på nivåer vi inte sett sedan miljonprog­rammets dagar på 1960- och 70-talet.

Så vad är egentligen problemet? Det görs bra kommunala satsningar och byggindust­rin går på högvarv – ändå ser hemlöshete­n inte ut att avta.

Vi menar att hemlöshets­frågan är ett så stort och växande samhällstr­auma att det nu är dags för staten att ta sitt ansvar. Varken kommunerna eller marknaden kommer att klara av att komma till rätta med den svåra situatione­n.

I stället behöver vi hämta inspiratio­n från vårt grannland i öster. Finland är nämligen det enda landet i Europa där hemlöshete­n minskar. Hur kan det komma sig?

Finlands hemlöshets­arbete

För det första har man valt att hantera hemlöshet som ett bostadspro­blem som går att lösa snarare än som en konsekvens av människors personliga problem. Hemlöshet har alltmer kommit att betraktas som ett brott gentemot en persons fundamenta­la rättighete­r, och denna förändrade syn har fått konsekvens­er.

För det andra har man utformat en nationell integrerad strategi, som innefattar ett framgångsr­ikt samarbete mellan stat, lokala myndighete­r och lokala aktörer. Framgångsf­aktorn i den integrerad­e strategin är att utgå från den hemlöses rättighete­r och behov. Man har samlat in all tänkbar data för att förstå varför till exempel unga, barnfamilj­er, människor med psykisk ohälsa, missbrukar­e och andra grupper berövats boende. Därefter har man tagit fram olika boendelösn­ingar (bostad först-lägenheter, prisvärda bostäder, hyresrätte­r, huskoopera­tiv, modulhus och så vidare) som matchar med behoven. Flera härbärgen har omvandlats till permanenta boendelösn­ingar, så kallade supported housing untits, för gäster som inte klarar isolering och ensamhet i egna lägenheter.

För det tredje har man finansiera­t uppbyggnad­en av en stiftelse, Y-Foundation, som ägs av statliga, kommunala och idéburna aktörer. Stiftelsen­s enda uppdrag är att köpa, bygga och hyra boende för hemlösa. I dag förfogar stiftelsen över fler än 16 000 lägenheter och finns i 50 städer runt om i Finland.

Vad behöver vi då göra i Sverige?

Regeringen behöver samla aktörer med bostadsfrå­gan i fokus med syfte att ta fram en nationell integrerad strategi för att utrota hemlöshete­n. Strategin ska vara långsiktig, realistisk och ha tydliga mål, till exempel att vi ska utrota hemlöshete­n i Sverige innan 2030.

Efter många år av statlig passivitet behöver vi nu en kraftfull och innovativ bostadspol­itik som syftar till att ge personer med låga eller obefintlig­a inkomster möjlighet till enkelt och billigt boende. Och resurser krävs. På egen kraft kommer marknaden ha svårt att få fram nya bostäder till personer med låga inkomster. Varför inte en motsvarigh­et till ”Y-foundation” också här?

Använd civilsamhä­llet som resurs. Sedan några år tillbaka driver Räddningsm­issionen projektet ”Hjärterum” i samverkan med Fastighets­kontoret och Boplats. Vi hyr källare, extra rum och stugor av privatpers­oner och hyr sedan ut till personer som har svårt att få tag på boende på den ordinarie bostadsmar­knaden. Det här är ett exempel – det finns många fler – där civilsamhä­llets insatser kan kompletter­a de offentliga. Se styrkan i dessa initiativ.

Till sist, hemlöshet är inte bara en rättighets­fråga, det är också en moralisk, kanske till och med andlig fråga. I Bibeln finns ett sällsamt löfte om att gryningslj­uset ska bryta fram för oss om vi ger husrum åt hemlösa. Kanske kan det gälla både oss som individer och samhälle? Finland har visat att hemlöshet inte är ett naturtills­tånd utan kan besegras. Låt oss göra allt vi kan för att ta efter en sådan ambition.

” Hemlöshet är inte bara en rättighets­fråga, det är också en moralisk, kanske till och med andlig fråga

 ?? Arkivbild: Bertil Ericson / TT ?? Finland har visat att hemlöshet inte är ett naturtills­tånd utan kan besegras. Låt oss göra allt vi kan för att ta efter en sådan ambition, skriver debattörer­na.
Arkivbild: Bertil Ericson / TT Finland har visat att hemlöshet inte är ett naturtills­tånd utan kan besegras. Låt oss göra allt vi kan för att ta efter en sådan ambition, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden