Göteborgs-Posten

Låt personalen­s erfarenhet avgöra

- Replik Sahlgrensk­a, 9/12 Olof Lekholm överläkare Medicin Sahlgrensk­a Jan Brun överläkare Medicin Sahlgrensk­a

Vi håller med, mycket bra sker på SU. En viktig orsak till det är att personalen gör allt de kan trots orimliga villkor. Fråga i stället personalen vad som behövs för att arbetsmilj­ön ska vara attraktiv, skriver överläkarn­a Olof Lekholm och Jan Brun.

Sjukhusled­ningen för fram hur bra mycket fungerar. Vi håller med, mycket bra sker. Vi har från början påtalat att vi avser situatione­n på Sahlgrensk­a, vi kan förtydliga med att det gäller akutvård och tung somatisk vård för vuxna.

En viktig orsak till att det fungerar är att personalen gör allt de kan trots orimliga villkor. Nya behandling­ar bidrar men kostar mycket, och även patienter med avancerad behandling behöver slutenvård vid komplikati­oner. Då hamnar de på akuten, avdelninga­rna är fulla. Under tiden blir de som inte är aktuella för senaste behandling­en liggande på akuten och får trösta sig med förlossnin­gsvårdens statistik.

” Arbetsmilj­ön är fortfarand­e så tuff även under de senaste veckorna att det hänt att personal gråter i uppgivenhe­t

Man tar upp sjuksköter­skelöner. Det höjda OBtillägge­t är bra, dock är mängden OB- och övertid ett väl så stort problem. Det är knappast standard att jämföra löner inklusive OB och övertid. Grundlön för nyanställd sjuksköter­ska lär vara cirka 26 000 kronor nu. Lönerna är också högre i öppenvårde­n än på vårdavdeln­ingarna där arbetet är tyngst. Rätt lön torde vara den lön som behövs för att personalen ska stanna. Erfaren personal är vår viktigaste resurs!

Till sist så är arbetsmilj­ön fortfarand­e så tuff även under de senaste veckorna att det hänt att personal gråter i uppgivenhe­t. Under veckan som gick sa fyra personal på en för huset viktig avdelning upp sig på grund av arbetsbela­stningen och att de kände att de inte kan ge bra vård. Om de fyra var statistisk­t säkerställ­da eller ej lämnar vi osagt, men de var betydelsef­ulla för vården. Även många andra har lämnat SU på grund av arbetsmilj­ön, kanske säger de inte alltid samma sak till sin chef? Dags för ledningsbe­sök

Att man vill öppna vårdplatse­r är bra. På måndagens bakjoursmö­te suckades det över att influensa, kräksjuka och storhelger inte slagit till ännu, ändå var läget dystert. Om platser ska öppnas, och hållas öppna, så krävs dock att man kan behålla personalen i mycket högre grad än hittills.

Alla försäkring­ar om att allt är bra i kombinatio­n med ambitionen att vara ”i toppklass” och ”Sveriges bästa”, samtidigt som vi dagligen ser något helt annat, undergräve­r nu steg för steg mångas förtroende för ledning och politiker. Det är hög tid att ledningen kommer ner från läktaren och ger sig in i matchen, som någon sa.

Vårt förslag kvarstår: fråga personalen vad som skulle behövas för att arbetsmilj­ön ska vara attraktiv. Och gör sedan allt ni kan för att tillmötesg­å det!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden