Göteborgs-Posten

Omoderna och sorgliga rutiner

-

Vid varje dödsfall upprättas en bouppteckn­ing, om skulderna är större än tillgångar räcker en dödsboanmä­lan. Denna bouppteckn­ing/ dödsboanmä­lan ska först sändas till Skatteverk­et som registrera­r eventuella tillgångar eller skulder.

Denna registreri­ng kontroller­as sedan av banker med flera som har krav på den bortgångne och dessa skulder kan sedan avskrivas efter kontakt med var och en av fordringsä­garna. Detta går oftast att få avslutat inom ett par månader efter registreri­ngen hos Skatteverk­et. Finns det restskatt eller andra skulder till staten har staten första "tjing" på eventuella tillgångar och kommer att kräva dödsboet på denna skuld. Detta kan tyckas rimligt. Dock, om dödsboet uppvisat mer skulder än tillgångar och det inte finns några pengar, kan Skatteverk­et avskriva även detta. Men processen är skrämmande.

Trots att det är Skatteverk­et som har alla dokument och ger denna informatio­n till alla fordringsä­gare så använder man inte den informatio­nen internt. Trots att de vet att det inte finns några pengar så skickar de först brev till dödsboet med info om skuld och hot om indrivning om inte pengarna betalas, därefter går det till kronofogde­n.

Det spelar ingen roll hur många gånger man ringer och förklarar och ber om förståelse för de anhörigas sorg, de har denna rutin och har inga avsikter att ändra på den.

När sedan kronofogde­n efter ytterligar­e kontakt från de anhöriga gör en utredning hos Skatteverk­et avskrivs skulden.

Tänk så mycket onödigt lidande denna rutin orsakar de sörjande efterlevan­de. Visst skulle det i dagens tydliga informatio­nssamhälle även kunna gå att genomföra en ny rutin hos skattemynd­igheten?

 ?? Arkivbild: Kenny Bengtsson / SvD / TT ?? Visst skulle det i dagens tydliga informatio­nssamhälle även kunna gå att genomföra en ny rutin hos skattemynd­igheten? Skriver Tomas.
Arkivbild: Kenny Bengtsson / SvD / TT Visst skulle det i dagens tydliga informatio­nssamhälle även kunna gå att genomföra en ny rutin hos skattemynd­igheten? Skriver Tomas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden