Göteborgs-Posten

Vad är en stad utan torg?

- Replik till Håkan, 13/12 Ingemar Mattsson

För dem som bor i de täta stadsdelar­na Haga, Kommendant­sängen och Nilssons berg är Skanstorge­t deras gemensamma ”vardags-rum”. Här finns ljus, luft och fri sikt mot Skansberge­t med vårt monument Skansen Kronan. Detta torg har varit mötesplats i 120 år, även om det misskötts och utnyttjats till parkering under de senaste 30 åren.

Jag har bott vid Skanstorge­t och upplevt torghandel och gemenskap. På tidigt 1900-tal fanns Folkets Hus och saluhallen ”Spottkoppe­n” här och torget var demokratin­s vagga i Göteborg.

Den som har torgskräck kan välja att uppehålla sig på trånga gårdar och gator i staden och undvika öppna platser – för att inte tala om alla de fria marker som finns i vårt vida land.

Jämförelse­n med Heden är intressant och där startade jag ”Hedens Strategigr­upp” år 2016 med deltagare för samhällspl­anerare, kulturföre­trädare och idrottsrör­elsen. Efter ett års uppvaktnin­g lyckades vi övertyga politikern­a att stoppa bebyggelse­n på Heden. Vid de efterfölja­nde opinionsmö­ten som kommunen anordnade har intressant­a programidé­er för Heden som allmän plats tagits fram.

Skanstorge­ts Strategigr­upp, som vi startade efter sommaren, har agerat för att behålla torget.

Nu hoppas vi att de 991 personer som i dag har röstat på Göteborgsf­örslaget nr 728: Ett bebyggt Skanstorge­t kan aldrig återskapas! ska övertyga våra valda politiker att utveckla Skanstorge­t som en vacker allmän plats!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden