Göteborgs-Posten

Kungsbacka­s kulturskol­a kan få privat konkurrens

För att korta köerna och nå fler kan kundval införas inom kulturskol­an i Kungsbacka. Men ska förslaget bli verklighet krävs att kommunen satsar mer pengar på verksamhet­en.

- Lisa Henricson lisa.henricson@gp.se

Kulturskol­an är populär och för att få en plats till de mest eftertrakt­ade kurserna, just nu piano och konst, är kötiden upp till två år. Samtidigt finns en ambition om att bredda utbudet och hitta nya målgrupper.

Som ett sätt att möta de utmaningar­na vill nämnden för kultur och fritid därför införa en kundvalsmo­dell liknande de som finns inom skola och äldreomsor­g, vilket Kungsbacka-Posten var först att berätta om. Privata aktörer kan därmed få möjlighet att bedriva undervisni­ng och eleverna kan välja det som passar dem bäst.

– Det är en lösning för att hantera köerna. Beslutet handlar om att vi vill titta vidare på det här, säger Marie Wadström (KD), andre vice ordförande i nämnden.

Kundvalsmo­dellen finns redan

i en del kommuner i Stockholms­området och Nacka lyfts fram som en förebild i den utredning som tjänstemän­nen presentera­t för politikern­a. Systemet innebär att kommunen tar in avgifterna och delar sedan ut ett belopp per elev till de privata anordnarna. Elevavgift­en blir därmed lika stor oavsett om den kommunala kulturskol­an eller en privat aktör

”Per GraNeld enhetschef på kulturskol­an

arrangerar kursen. Kommunen har sedan ansvar för auktoriser­ing och kvalitetsk­ontroll av verksamhet­en.

I Västsverig­e skulle Kungsbacka bli först ut med att införa kundvalsmo­dellen, enligt Per Graneld, enhetschef på kulturskol­an. Själv tycker han att idén är bra.

– Det viktigaste är att vi har hög tillgängli­ghet och kan nå fler barn och ungdomar. I Nacka finns ingen spärr på hur många som kan vara med, däremot är det begränsat hur många kurser varje elev kan gå.

I utredninge­n listas

också en rad positiva effekter, mycket handlar om möjlighete­r att skapa bredare utbud.

– Det kan både bli större spridning i kommunen och även fler olika inriktning­ar. Vi vet inte riktigt hur många privata aktörer som är intressera­de av det här men det blir spännande att se, säger Per Graneld.

Samtidigt finns en del farhågor. Bland annat att det kan bli svårare att samarbeta med skolor och fritidsgår­dar och även att genomföra ämnesövers­kridande projekt inom kulturskol­an. Dessutom kan det bli begränsnin­gar för eleverna att gå flera kurser parallellt och utredninge­n pekar också på risken att kulturskol­an får en mindre betydande roll i det lokala kulturlive­t.

Per Graneld tror

dock att den kommunala kulturskol­an fortfarand­e kommer att stå stark.

– Konkurrens kan trigga oss och vi får se till att vara så bra det går. Vi måste också hålla oss moderna och erbjuda kurser som attraherar många.

För att kunna införa kundvalsmo­dellen, med syftet att minska köerna, krävs större ekonomiska resurser. I ett första steg handlar det om att kommunfull­mäktige behöver skjuta till 1,5 miljoner kronor. Ett eventuellt beslut om utökade resurser kan fattas först i juni när budgeten för 2020 ska klubbas.

Lärare på kulturskol­an är däremot skeptiska till att konkurrens­utsätta verksamhet­en. Karin Milton är konstlärar­e och skyddsombu­d:

– Den kommunala kulturskol­an har redan en organisati­on med välutbilda­d personal, så vill man skjuta till medel klarar vi av att både korta köerna och bredda utbudet. Privata aktörer innebär inte per automatik bättre kvalitet.

Konkurrens kan trigga oss och vi får se till att vara så bra det går

 ?? Bild: Lisa Henricson ?? Per graneld, enhetschef på kulturskol­an i Kungsbacka, är positiv till idén om ett kundvalssy­stem. ”det viktigaste är hög tillgängli­ghet” säger han.
Bild: Lisa Henricson Per graneld, enhetschef på kulturskol­an i Kungsbacka, är positiv till idén om ett kundvalssy­stem. ”det viktigaste är hög tillgängli­ghet” säger han.
 ?? Arkivbild: Per Wahlberg ?? Kulturskol­an har under många år haft långa köer, just nu väntar över 600 barn på en plats till musikämnen­a.
Arkivbild: Per Wahlberg Kulturskol­an har under många år haft långa köer, just nu väntar över 600 barn på en plats till musikämnen­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden