Göteborgs-Posten

Johan Rylander: Lasu är Frölundas nye kapten när Joel slutar

- Johan Rylander johan.rylander@gp.se

Att plocka hem Nicklas Lasu är helt rätt av Frölunda. 29-åringen har hjärta för klubben – och kommer att bli kapten i framtiden.

Centern Nicklas Lasu förnekar själv att något är klart eller påskrivet, men hans agent Patrik Aronsson bekräftar att det finska budet från nuvarande klubben Kärpät har avvisats.

”Det finns inget att avslöja än”, textar den förre frölundait­en.

Men Frölunda har i sin tur en plan att plocka hem så många Academy-fostrade spelare som möjligt – och där finns förstås Nicklas Lasu allra högst upp på listan.

Han var assisteran­de kapten i Frölunda när han åkte till Uleåborg för att utvecklas som hockeyspel­are – och jag är helt övertygad om att han får ett C på bröstet i Frölunda den dag som nuvarande kapten Joel Lundqvist slutar.

Den potentiale­n har Frölundas ledning för länge sedan insett.

Centern kommer inte att bli bäst betald i Frölunda, för än så länge finns det större stjärnor som just kapten Lundqvist och amerikanen Ryan Lasch.

Men Lasu kommer inte att ligga långt efter dessa två när lönen klickas in på kontot.

Så vaför tror jag att Frölunda har lyckats med den här värvningen? Tja, dels vill familjen hem till Göteborg igen. Sambon Frida och dottern Melissa blir naturligtv­is väldigt isolerade från familj och vänner i Uleåborg – och den dagen som Melissa ska börja skola är det förstås svenska och inte finska hon ska prata.

Även om det finns en svensksprå­kig skola upp till gymnasieål­der i Uleåborg.

Dels tror jag också att Nicklas själv känner att han har tagit stora steg med ansvaret han fått i Finland. Han går som center i förstakedj­an i Finlands bästa lag Kärpät – och har fått ännu mer förtroende och spelat både boxplay och powerplay under åren i Finland.

Frölunda måste dessutom in på spåret med lokala talanger igen. Om vi tittar på den senaste tiden har spelare som kommer in från andra orter inte riktigt lyckats alla gånger – och den utveckling­en tror jag inte att Frölunda uppskattar eller vill ha.

Kristian Vesalainen och Joni Ikonen plockades från Finland, men trivdes inte helt, försvann hem – och utvecklade­s bättre i hemmiljö. Tim Söderlund flyttade också tillbaka till Skellefteå och har redan fler poäng där på några få matcher än vad han hade i Frölunda. Frågan är hur det går för Filip Westerlund, som flyttat till Timrå – ett par mil från hemorten Härnösand ...

Jag tror att värvningen av Nicklas Lasu bara är början för en rad av hemvändare. Det kommer att locka för Anton Blidh att lämna Boston Bruins organisati­on och farmarlage­t Providence, precis som det lockar för backen Julius Bergman att lämna Belleville Senators (Ottawas farmarlag) i AHL.

TIll sist: Jag är inte helt säkert på att Frölunda har gett upp hoppet om Johan Sundström än. Han har visserlige­n haft en fotskada, men närmar sig spel – och det kinesiska KHL-laget Kunlun Red Star ser ut att missa slutspelet.

Att ha en dyr import från Sverige lär inte locka då – och det logiska är att Sundström avslutar säsongen i Scandinavi­um. Dessutom har centern varit borta sex månader från Sverige vilken dag som helst – och slipper därmed straffskat­t ...

 ?? Bild: Carl Sandin ?? tillsamman­s i Frölundas dräkt. nästa säsong kan det bli så att nicklas Lasu och joel Lundqvist åter igen spelar tillsamman­s med joel som kapten och nicklas som den blivande kaptenen i laget.
Bild: Carl Sandin tillsamman­s i Frölundas dräkt. nästa säsong kan det bli så att nicklas Lasu och joel Lundqvist åter igen spelar tillsamman­s med joel som kapten och nicklas som den blivande kaptenen i laget.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden