Göteborgs-Posten

Namnet är Bond. James Bond ...

- JAN öSTERSTRöM vg@gp.se

Jag har träffat James Bond. Den brittiske gentlemann­aagentens svenske namne mötte upp i ett oansenligt industriom­råde i utkanten av Smålandsme­tropolen Nybro. Han hade inte den klassiska arbetsmund­eringen med smoking och ett glas Dry Martini, skakad men inte rörd, i handen utan såg ut som en ordinär svensk i höstmunder­ing.

Namnet var förstås Bond, Gunnar James Bond Schäfer.

Det finns i dag fyra personer i Sverige som heter James Bond. När Gunnar Schäfer ville registrera namnet hos Skatteverk­et i Kristianst­ad 2007 väckte det förstås ett visst uppseende. Till en början mötte han ett lätt byråkratis­kt motstånd men till slut gick det vägen.

Här i Nybro har Gunnar sitt eget Bondimperi­um, ett museum han egenhändig­t byggt upp sedan starten 2002. Vi går in i museet. 1 200 kvadratmet­er James Bond väntar oss. Första anhalten är en biosalong där vi ser en tjugo minuter lång film som berättar om Gunnar och hans museum. Utanför väntar sedan olika souvenirer i montrar, bilder och affischer från filmerna, flera Bond-skurkar i form av leksaksfig­urer men framför allt bilar, möbler och större prylar som varit med i någon av Bond-filmerna. Vi passerar MI6-chefen M:s kontor och författare­n Ian Flemings bibliotek och skrivarlya ”Golden Eye” på Jamaica. Efter ett besök på 007:ans egen ljussatta toalett väntar oss prylar inne i den stora utställnin­gshallen. Nu börjar det bli verkligt intressant. Här finns först en BMW1200 som Bond (Pierce Brosnan) kör med Wai Lin (Michelle Yeoh) på bönpallen i ”Tomorrow Never Dies”, sedan tittar vi in i ett Cessnaplan från ”Tid för hämnd” och ”Golden Eye”. En thailändsk­t Tailboat som Roger Moore använde i ”Mannen med den gyllene pistolen” står också i närheten. Här fins också en svävare från ”Die Another Day” och sist men inte minst en isblåskimr­ande BMW Z3 som Pierce Brosnan körde i ”Golden Eye” där också Isabella Scorupco var med. Vad Gunnar Schäfer fick betala

i budgivning­en eller hur den hamnade här är en väl bevarad hemlighet.

Nu har Gunnar Schäfer svidat om och uppträder i traditions­enlig James Bond klädsel: smoking-dress med fluga, vit skjorta, näsduk samt också och en Walther PKK-pistol i plast.

Museumtänk­et fick förmodlige­n Gunnar Schäfer samtidigt som han lämnade visningen efter att ha sett sin första Bondfilm.

– Det första jag gjorde var att skaffa mig miniatyrmo­dellen av den bil James Bond körde i ”Goldfinger”. Jag minns att jag köpte den bland leksakerna på Konsum i Nybro någon gång på 60-talet.

Gunnar visar upp bilen, en Corgi Toys av klassiska Aston Martin DB5.

Det har blivit flera Bond-grejer sedan dess. Gunnar Schäfer har genom sina kontakter fått ihop en ansenlig rekvisita från olika Bond-filmer. Och det är förstås inte gratis.

– Bakre halvan av museet är en bildelsför­säljning jag driver och dessutom har jag fastighete­r i Kalmar och Nybro som finansiera­r mycket av mina inköp. Ett museum får aldrig stå still och behöver hela tiden fyllas på med nyheter. Det har jag försökt göra hela tiden. Tack vare kontakter jag byggt upp under åren har jag fått tag på intressant­a föremål. Framtiden då?

– Jag tror att det alltjämt finns ett stort intresse för James Bond och har ett önsketänka­nde om att kunna flytta runt det här museet ut i landet.

Det är ingen dum idé. Absolut något för nöjesparke­r som Liseberg och Gröna Lund. Det finns väl ingen som säger nej till ett besök av Agent 007 James Bond.

 ?? Bilder: Kicki media ?? ”skakad men inte rörd”. gunnar James bond schäfer skålar med Vg:s utsände i tailbåten som användes i ”Mannen med den gyllene pistolen”.
Bilder: Kicki media ”skakad men inte rörd”. gunnar James bond schäfer skålar med Vg:s utsände i tailbåten som användes i ”Mannen med den gyllene pistolen”.
 ??  ?? James bonds egen eleganta toalett på museet.
James bonds egen eleganta toalett på museet.
 ??  ?? en av guldtackor­na i ”goldfinger”.
en av guldtackor­na i ”goldfinger”.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden