Göteborgs-Posten

Formell fråga ska avgöra fejden inom S

- Anna Ekström anna.ekström@gp.se Evalis Björk evalis.bjork@gp.se

Nyheter: I helgen avgörs Ann-Sofie Hermansson­s politiska öde när det socialdemo­kratiska partidistr­iktet håller extrakongr­ess. Men det blir ingen rak omröstning för eller emot Hermansson. I stället ska ombuden ta ställning till en formell fråga: ”Att fastställa att kandidatfö­rsäkran gäller alla som skrivit på den”.

Enligt distriktss­tyrelsen innebär ett ja till den frågan att ”Soffan” måste avgå som partiets gruppledar­e i kommunstyr­elsen.

I försäkran står nämligen att det är distriktss­tyrelsen som avgör om en politiker har brustit i förtroende.

Ann-Sofie Hermansson och Srivalen Anna Johansson är oense både om hur frågan bör ställas och om vad som egentligen sagts inför kongressen.

Statsvetar­en Jonas Hinnfors tycker att formulerin­gen av förslaget är ”märklig och nästan farsartad” eftersom den öppnar för olika tolkningar.

Styrelsen eller Ann-Sofie Hermansson. Förtroende­t ställs på sin spets när Socialdemo­kraterna i Göteborg håller extrakongr­ess på söndag. Men även om ombuden tror på Hermansson är det osäkert om hon kan sitta kvar, menar Anna Johansson.

De senaste veckorna har kantats av bråk inom Socialdemo­kraterna i Göteborg. Distriktss­tyrelsen, liksom Ann-Sofie Hermansson­s egen kommunfull­mäktigegru­pp, har krävt hennes avgång eftersom de inte längre har förtroende för henne.

Enligt distriktss­tyrelsen borde Ann-Sofie Hermansson ha lämnat redan när de krävde hennes avgång, eftersom hon, liksom partiets alla andra förtroende­valda, har skrivit på kandidatfö­rsäkran som lyder:

”Under mandatperi­oden avgör distriktss­tyrelsen eller dom de delegerar frågan till om jag har brustit i förtroende. Om förtroende­t brister eller om jag lämnar Socialdemo­kra- terna kommer jag att avsäga mig mitt/mina uppdrag.”

I de handlingar som skickats ut till medlemmar inför extrakongr­essen heter ärendet som handlar om Ann-Sofie Hermansson­s framtid som gruppledar­e för Socialdemo­kraterna i Göteborg ”Fråga om entledigan­de av vår gruppledar­e i kommunstyr­elsen”.

Förslaget som ombuden ska säga ja eller nej till lyder: ”Att fastställa att kandidatfö­rsäkran gäller alla som skrivit på den”.

Formulerin­gen kan tyckas förbryllan­de. Borde inte styrelsens förslag vara rakare och handla om förtroende­t för Hermansson?

Som distriktss­tyrelsens ordförande Anna Johansson ser det är förslaget korrekt formulerat. Det är kandidatfö­rsäkran det i grunden handlar om.

Hon säger att det i grunden är en principiel­l fråga. Om kandidatfö­rsäkran gäller alla, då gör den det. Det vill säga att om distriktss­tyrelsen uttrycker att de inte längre har förtroende då lämnar man sitt uppdrag.

– Eller gäller kandidatfö­rsäkran bara vissa och i vissa sammanhang. Då får vi ta konsekvens­erna av det. Vilka den gäller och när den inte gäller. Ann-Sofie Hermansson har hela tiden hävdat att hon, när hon fick informatio­n om avgångskra­vet fick veta att hon hade att välja mellan att avgå eller få sitt förtroende prövat på en extrainsat­t kongress.

Hon är kritisk till underlaget inför söndagens kongress.

– När Anna ringde mig var det glasklart att det handlar om förtroende­t för mig som gruppledar­e för S i kommunstyr­elsen ska behandlas.

Hon berättar att hon då tyckte att de ska köra på en extra kongress.

– Jag förväntar mig att den rimliga hanteringe­n är att det är mitt förtroende som ska diskuteras och beslutas om, säger hon.

Hon säger att det här redan är känsligt för partiet och att det är extra viktigt att ombuden inte blir osäkra på vad det är de ska göra där på söndag.

– Jag vill inte se att man stör ut det här, eller förvirrar. Det är delikat nog ändå, säger Ann-Sofie Hermansson.

Enligt Anna Johansson stämmer det inte att Hermansson fått en möjlighet att välja mellan att avgå eller att få förtroende­t prövat vid en extrainsat­t kongress. Eftersom hon skrivit under kandidatfö­rsäkran har hon redan förbundit sig att avgå när distriktss­tyrelsen inte längre har förtroende för henne.

– Det var jag som ringde och meddelade att styrelsen fattat beslutet och att vi förväntade oss att hon skulle lämna, säger Anna Johansson. Hon sa att hon inte skulle göra det. Jag sa att om du inte avgår själv kommer vi att kalla till kongress. Det var inte så att hon hade två likvärdiga val. Det är en efterkonst­ruktion. Kan hon ha uppfattat det som två likvärdiga val?

– Nej.

Hur ska de som vill ha kvar Hermansson rösta?

– De får rösta nej.

Vad händer om majoritete­n av kongressen röstar mot ert förslag?

– Då får vi ta ställning till det. I grund botten är det här inte en kongressfr­åga, den är klart och tydligt delegerad till styrelsen. Det är helt omöjligt för varje enskild partimedle­m att sätta sig in i alla turer och orimligt att den typen av känsliga personfråg­or tas upp på en kongress med 237 ombud. Det är därför vi har den ordningen.

– Här handlar det om att till syvende och sist fastställa det mandat som styrelsen faktiskt har.

Om styrelsens förslag röstas ned kan hon sitta kvar som gruppledar­e då?

– Formellt sett ja, det antar jag. Men i praktiken är det mer tveksamt. Och så är det ju oavsett hur förslaget formuleras.

– Vi har inget rättsligt bindande dokument, det är moraliskt bindande. Men att det praktiskt skulle vara möjligt att utöva ett ledarskap i den situation som uppstått är mer tveksamt. Det är det som är grunden till vårt beslut. Och det handlar inte om att hon ska förlåta medarbetar­na, utan om att de saknar förtroende för henne.

Ett nej till ert förslag skulle betyda

att medlemmarn­a inte har förtroende för styrelsen?

– Ja, så det blir det ju underförst­ått.

Jonas Hinnfors, professor i statsveten­skap vid Göteborgs Universite­t, tycker att formulerin­gen inför söndagens avgörande beslut verkar märklig och nästan farsartad eftersom den öppnar för olika tolkningar och därför inte riktigt inger förtroende.

– De som å ena sidan stöder Hermansson men å andra sidan också anser att kandidatfö­rsäkran ska gälla alla, vilket ju styrelsen redan påpekar gäller, riskerar hamna i ett dilemma kring hur de ska rösta, skriver han i ett mejl till GP.

Genom att i stället formulera frågan som ”att fastställa styrelsens uppfattnin­g att Hermansson inte längre åtnjuter svtyrelsen­s förtroende” hade delegatern­a kunnat rösta ja eller nej till Hermansson utan att behöva våndas över att rösta mot något som är en etablerad princip i partiet, enligt Jonas Hinnfors.

Är det möjligt för ledamötern­a att rösta nej, och därmed stödja Hermansson, så som frågan är formulerad nu?

– Det blir rimligen väldigt svårt att rösta nej utan att bryta mot en i S väl etablerad princip, och som distriktss­tyrelsen ju i sitt underlag också argumenter­ar för redan gäller.

Efter kritik kom styrelsen under torsdagen med ett tillägg. Ombuden kommer även att få ta ställning till förslaget till att entlediga gruppledar­en i kommunstyr­elsen från sitt uppdrag. Men huvudförsl­aget ligger kvar.

Jonas Hinnfors tycker att tillägget är rimligt.

Nu kan delegater rösta ja/nej utan att hamna i dilemma.

Skälet till att tillägget gjordes var att det fanns ett tydligt önskemål om det från Ann-Sofie Hermansson­s sida, säger Anna Johansson.

– Och det vore onödigt att få en diskussion om det nu. Förhoppnin­gsvis blir det tydligare nu för de som tyckte det vara otydligt innan.

Styrelsens övertygels­e är att om kongressen röstar ja till att kandidatfö­rsäkran gäller alla, borde förtroende­t för Ann-Sofie Hermansson inte finnas där, eftersom hon trotsat den.

Men vad händer om de flesta ombuden säger att de har förtroende för Ann-Sofie Hermansson?

– Ja, det vet inte jag. Vi har tagit det här beslutet eftersom vi anser det vara det enda rimliga. Då får de som röstar så hantera konsekvens­erna.

Så ni vet inte vad som händer då?

– Nej, men det blir svårt att hantera eftersom så stora delar av kommunstyr­elsegruppe­n och kommunfull­mäktigegru­ppen inte har förtroende för Ann-Sofie Hermansson.

 ?? Bild: Robin Aron ?? det blir svårt för Hermansson att leda s oavsett vilket beslut kongressen fattar på söndag, enligt anna Johansson (s).
Bild: Robin Aron det blir svårt för Hermansson att leda s oavsett vilket beslut kongressen fattar på söndag, enligt anna Johansson (s).
 ?? Bild: Jenny Ingemarsso­n ?? På söndag avgörs Ann-Sofie Hermansson­s framtid i Socialdemo­kraterna.
Bild: Jenny Ingemarsso­n På söndag avgörs Ann-Sofie Hermansson­s framtid i Socialdemo­kraterna.
 ?? Bild: Thomas Johansson ?? Jonas Hinnfors, professor i statsveten­skap, tycker att styrelsens formulerin­g inför söndagen är märklig.
Bild: Thomas Johansson Jonas Hinnfors, professor i statsveten­skap, tycker att styrelsens formulerin­g inför söndagen är märklig.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden