Göteborgs-Posten

Cykelolyck­orna ökar – MP vill ha svar på varför

-

Nyheter: De senaste åren har antalet cykelolyck­or ökat drastiskt. I ett yrkande till trafiknämn­den kräver nu Miljöparti­et att kommunen ska utreda varför.

Som GP berättade på måndagen har antalet cykelolyck­or ökat drastiskt de senaste åren. Nu vill Miljöparti­et ha en genomlysni­ng av frågan.

I ett yrkande till nästa möte i trafiknämn­den skriver MP att man vill att trafikkont­oret får i uppdrag att redovisa läget, möjliga orsaker och vad som görs för att nå en nollvision för skadade i Göteborgst­rafiken.

Sedan tio år har Göteborg ett trafiksäke­rhetsprogr­am med tydliga mål om hur antalet olyckor ska minska. Men utveckling­en går åt fel håll.

Antalet cykelolyck­or har mer än fördubblat­s sedan 2011. Och lika illa är det med fallolycko­r för fotgängare, som GP berättade i måndags.

Utveckling­en oroar Karin Pleijel (MP), ledamot i trafiknämn­den.

– Det är ett misslyckan­de. Vi vill gå mot mer cykling och gångtrafik. Om det är förknippat med olyckor är det väldigt illa.

Visste du att det var så här illa?

– Nej, jag hade inte fått del av den statistike­n tidigare. Men det här är en viktig fråga. Det som är rätt måste vara lätt. Man måste kunna känna sig trygg när man använder cykeln eller går i staden.

Vad är det konkret ni vill göra nu?

– Vi vill få reda på hur det ser ut lite mer i detalj. Vilka kategorier som är olycksdrab­bade och kanske om det är olika platser. Så vi får en mer detaljerad bild av läget och orsakssamb­and. Vi vill veta vad som redan görs och vad vi behöver göra för att det ska bli säkrare.

Cykling är en fråga som engagerar många. Flera reaktioner på artikeln om cykelolyck­or handlar om cykelvägar som tar slut i tomma intet.

Karin Pleijel känner igen den kritiken och konstatera­r att det är viktigt att täppa till de brister som finns, om Göteborg ska bli en bra cykelstad.

– En kedja är inte starkare än den svagaste länken. Om en cykelväg innehåller ett uppehåll, så blir det ju ingen bra väg. Det finns naturligtv­is många pendelstrå­k som fungerar bra. Men sett till helheten finns det också brister.

Det ökade antalet elcyklar har också ändrat förutsättn­ingarna. Hur ser du på det?

– Det är en viktig frågan. Elcyklarna har blivit populära och fått fler att välja bort bilen. Samtidigt ökar det tempot. Då måste vi hitta bästa sätten att inte skapa fler olyckor kring. Men jag har ingen exakt lösning för hur det ska gå till. Det blir något för trafikkont­oret att titta på.

Om en cykelväg innehåller ett uppehåll, så blir det ju ingen bra väg Karin Pleijel (MP)

 ?? Bild: Sebastian Waldenby ?? Cykelolyck­orna har mer än fördubblat­s sedan 2011. Nu vill Miljöparti­et veta varför och vad som görs åt saken.
Bild: Sebastian Waldenby Cykelolyck­orna har mer än fördubblat­s sedan 2011. Nu vill Miljöparti­et veta varför och vad som görs åt saken.
 ??  ?? Arne Larsson arne.larsson@gp.se
Arne Larsson arne.larsson@gp.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden