Göteborgs-Posten

Jan Höglund: Vad Donald Trump har beskrivit som ett kärleksför­hållande till Kim Jong-Un fick en knäck. Amerikanen fick åka hem tomhänt.

- Jan Höglund jan.hoglund@gp.se

Efter fiaskot i Hanoi skildes de som vänner. Men vad Donald Trump har beskrivit som ett kärleksför­hållande till Kim Jong-Un fick en knäck. Amerikanen fick åka hem tomhänt. Inga genombrott gjordes. Utveckling­en på Koreahalvö­n förblir oviss.

Förväntnin­garna var stora. Bara att USA:s president kom till Vietnam för ett andra toppmöte tydde på att allt var noga förberett och resten en formalitet. Klockslag var angivna för underskrif­ter och presskonfe­rens.

Trump kallade så sent som 2017 Kim Jong-Un för den lille raketmanne­n. Han anklagade honom för att ha vara ute på ett självmords­uppdrag för sig själv och sin regim. Från FN:s generalför­samling hotade han att utplåna Nordkorea. Men när han satt tillsamman­s med Kim i onsdags kväll hyllande amerikanen honom som en god vän och stor ledare.

– Vi har en väldigt speciell relation, sade Trump.

Kim berömde Trump för att ha tagit ett ”modigt politiskt beslut”. Han hoppades att deras möte skulle leverera ”ett resultat som välkomnas av alla”.

Onsdagskvä­llen sammanfatt­ade Trump på Twitter:

”Fantastisk­a möten och middag i kväll i Vietnam med Nordkoreas Kim Jong-Un. Väldigt bra dialog. Fortsätter i morgon!”

Kim beskrev kvällen som givande, enligt den statliga nordkorean­ska nyhetsbyrå­n KCNA. Dialogen var öppen och ärlig och byggde en grund för ”genomgripa­nde och banbrytand­e resultat” under torsdagen, hette det.

Det fanns ingen känd agenda för överläggni­ngarna, inga utkast till uttalanden eller avtal som skulle bekräfta de vaga utfästelse­r som gjordes vid det första toppmötet i Singapore förra året. Ändå var frågan: Hur detaljerad blir överenskom­melsen och vilka eftergifte­r är USA:s president beredd att göra för att förmå Kim att på allvar börja skrota sina kärnvapen och anläggning­ar för tillverkni­ng och anrikning av bränsle?

Att Kim vill ha bort sanktioner­na är ingen hemlighet. Landet är isolerat, skördarna har slagit fel och stora delar av befolkning­en på omkring 25 miljoner människor uppges vara undernärda och i behov av internatio­nell hjälp. Det är ett faktum som inte ens en envåldshär­skare kan blunda för. Han behöver också pengar till sin överdimens­ionerade krigsmakt. Men Kim krävde för mycket. – Ibland måste man bara gå, och det här var ett av de tillfällen­a, sade Donald Trump enligt TT.

– Jag gick inte bara i väg, det var vänligt. Vi skakade hand. Vi är inställda på att göra något speciellt. Det här har hållit på i årtionden och borde ha lösts under tidigare mandatperi­oder.

Donald Trump tillade:

– Vår relation är stark, och vi hade flera alternativ, men vi valde att inte gå vidare med något av dem, sade han..

De diskuterad­e många vägar till nedrustnin­g, berättade presidente­n.

– Nedrustnin­g är ett viktigt ord. Många vet inte vad det betyder, men för mig är det uppenbart – vi måste få bort kärnvapen.

Kim var beredd till vissa eftergifte­r, men inte tillräckli­ga, enligt Trump. Nordkorean­en ska dock ha lovat honom att inte skjuta upp några robotar eller genomföra kärnvapent­ester.

Inget nytt möte dem emellan är planerat. Men amerikaner­na kan få någon form av diplomatis­k representa­tion i Pyongyang. I dag är Sverige via vår ambassad i Pyongyang så kallad skyddsmakt åt USA i Nordkorea.

– Vi bad Kim Jong-Un att göra mer, han ville inte det. Jag är ändå optimistis­k. Det här kommer att ta tid. Fortsätter vi att jobba på detta de kommande veckorna och månaderna kommer vi att nå målet att nedrusta Nordkorea, sade USA:s utrikesmin­ister Mike Pompeo.

– Vi hoppades göra mer, men vi är närmare i dag än vad vi var för 36 timmar sedan. Framsteg gjordes, men avskedet skedde med en överenskom­melse om att fortsätta jobba med problemen, sade han.

Dialogen väntas nu fortsätta på en lägre nivå. Samtidigt är Sydkoreas president Moon Jae-in angelägen om att fortsätta den islossning som har skett sedan vinter-OS i Pyeongchan­g förra vintern. Men fortfarand­e råder vapenvila, inte fred, på den militarise­rade Koreahalvö­n. Toppmötet i Hanoi löste inga avgörande problem. Kärnvapen och robotar är kvarvarand­e hot.

 ??  ??
 ?? Bild: Evan Vucci ?? dålig stämning? Nordkoreas diktator Kim Jong-Un och Usa:s president donald Trump under andra dagen av toppmötet i Hanoi.
Bild: Evan Vucci dålig stämning? Nordkoreas diktator Kim Jong-Un och Usa:s president donald Trump under andra dagen av toppmötet i Hanoi.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden