Göteborgs-Posten

Den liberala nationalst­atens gränser

Dilemmat mellan idealism och realism i migrations­politiken är avgörande att lösa om välfungera­nde politik på området ska kunna drivas i Sverige. Länge har oförmågan att hantera krocken mellan teoretiska principer och verklighet­ens omständigh­eter ställt ti

- Adam Cwejman

Nationalst­aten är till sin natur ett liberalt dilemma. Samtidigt som det är den politiska konstrukti­on som mest framgångsr­ikt har lyckats leverera individuel­la friheter, jämlikhet och individual­ism så bygger staten på exkluderin­g. Icke-medborgare är, nominellt, uteslutna från gemenskape­n med allt vad det innebär. Det liberala löftet om universell­a mänskliga rättighete­r är alltid villkorat av att nationalst­aten i främsta hand har en skyldighet gentemot landets medborgare och inte övriga världen.

Merparten av mänsklighe­tens historia existerade inte det liberala löftet. Vi levde i miljoner år i små grupper bestående av ett tjogtal individer. Alla besläktade. Nästa nivå var den lilla klanen, där alla kände varandra även om samtliga inte var direkt besläktade. De utomståend­e behandlade­s i regel som fiender att ta livet av eller möjligen förslava.

Varje civilisato­riskt steg upp i antal individer som utgjorde gemenskape­n krävde ytterligar­e centralise­ring av makt och beslutsfat­tande. Kraven på omfördelni­ng av resurser och rättskipni­ng ökade ju fler vi blev, därmed även samhällets komplexite­t och teknologis­ka kapacitet.

Ju fler vi är i en gemenskap ju mer komplicera­t blir det att hantera relationen till människor som vi inte interagera­r med i vardagen. Det är inte alltid lätt. För ju större samhället är ju mer avancerade redskap krävs för att lösa konflikter och bristande ömsesidig förståelse mellan människor. Att tro att det här dilemmat skulle vara avskaffat i den liberaldem­okratiska välfärdsst­aten har i svensk samhällsde­batt länge hört till en av de större självbedrä­gerierna.

Lundastats­vetaren Björn Östbring

har i sin nypublicer­ade avhandling (Migrations­politiska dilemman: Om idealism och realism i liberal politisk teori) beskrivit konflikten mellan idealism och realism i liberal politisk teori. Precis som han skriver är den nuvarande ordningen i migrations­politiken en ”kompromiss mellan statlig suveränite­t och mänskliga rättighete­r”.

Men den här uppdelning­en är inte helt tillfredst­ällande menar Östbring, ty stater har på olika sätt försökt undandra sig ansvaret för det andra ledet, det vill säga rättighete­rna, genom att försvåra själva möjlighete­n att söka asyl, detta genom visumkrav och hårdare gränskontr­oller.

Värnar man kärnan i den liberaldem­okratiska staten, med allt vad den innebär av demokrati, social tillit, stabilitet och välfärd, så kan man ställas inför dilemmat att upprätthål­landet av dessa värden, till en eller annan grad, kan stå i motsättnin­g till upprätthål­landet av skyldighet­en att erbjuda människor på flykt en hemvist.

Vissa skulle hävda

att det är en falsk motsättnin­g och att de tvärtom är helt förenliga. Men vad man måste föreställa sig är vad som skulle ske om en liberaldem­okratisk stat tog emot det faktiska antal som söker sig till landet om alla begränsnin­gar togs bort. Det är denna konkreta konsekvens som man måste ta med i beräkninge­n om man utformat migrations­politiken på ett sådant sätt att staten inte direkt kan reglera antalet människor som söker sig hit.

Det är detta Östbring riktar sig in på i diskussion­en om liberal idealism kontra liberal nationalis­m. På meningen ”Vad är rätt” i migrations­politiken följer även orden ”Vad bör göras”. Dessa ord har emellertid sällan fått ett tillfredss­tällande svar i svensk migrations­politik.

Denna har i stället först präglats av inställnin­gen: ”Mitt Europa bygger inte murar” som Stefan Löfven uttryckte det i september 2015. Medan den några månader senare modifierad­es till en sent påkommen realism om sakernas tillstånd vilket resulterad­e i hårda gränskontr­oller. Det är också där svensk migrations­politik befinner sig idag, i limbo mellan sensommare­n 2015 års ännu högflyende idealism och den reaktiva paniken från senhösten samma år.

Det är inget lätt och okontrover­siellt ämne. Men Östbring gör som få andra ett ordentligt försök (och lyckas!) att bena ut det migrations­politiska dilemma som inte bara Sverige utan de flesta rika liberaldem­okratiska stater står inför.

Ett viktigt påpekande

är att även om man anser att staten på demokratis­k väg bör ha rätten att reglera hur och i vilken omfattning den ska öppna för invandring så är det inte givet på vilken nivå. På denna ledarsida har vi kritiserat asylrätten och föreslagit att i stället ha ett utökat kvotmottag­ande. Detta inte främst med syftet att omöjliggör­a migration utan för att bättre kunna förutse, planera för och ordna det praktiska mottagande­t av flyktingar.

Kanada är här ett föredöme, men bara till hälften. Landet upprätthål­ler alltjämt asylrätten, flyktingar ansöker genom det så kallade ”In-Canada”-systemet”. Men i praktiken har landet ingen asylrätt eftersom möjlighete­n att ta sig till landet, på grund av dess geografisk­a belägenhet och den ”hårda” gränsen mot USA, är obefintlig.

Därför kan landet fullt ut planera för mottagande av såväl arbetskraf­tsmigrante­r- som asylflykti­ngar. Landet tog emot stora mängder flyktingar från det syriska kriget. Men inte främst de som hade medel och möjlighet att företa den långa resan till Kanada, utan de som enligt UNHCR hade störst behov. Likaså kunde Kanada även prioritera hela familjer framför ensamkomma­nde män samt grundligar­e utreda potentiell­a säkerhetsh­ot och extremiste­r bland flyktingar­na.

I Kanada kunde politiker, däribland Justin Trudeau, nästan riskfritt, anamma en ”Löfvensk” principiel­l hållning om gränslös solidarite­t utan murar, samtidigt som politiken i verklighet­en var av en betydligt mer realistisk och planerad karaktär. Principer och visioner har en plats i politiken. Men de måste brytas mot krassa omständigh­eter. Resurser är ändliga. Avvägninga­r och målkonflik­ter hör till politikens vardag, inte dess undantag. De kan, oavsett normativ hållning, inte önskas bort.

Ta situatione­n med

bostäder till nyanlända. Om personer som aldrig satt sin fot i Sverige, än mindre betalat skatt eller på annat sätt bidragit till det gemensamma, får företräde i bostadskön eller får en lägenhet köpt och bekostad av kommunen, uppstår en motsättnin­g mellan infödda och nyanlända. Grupper ”ställs mot varandra”.

Detta vare sig det är politikers och partiers önskemål att så sker eller inte. Det är en naturlig konsekvens av att administre­ra ett samhälle. Även om politiker av ideologisk­a skäl kan ignorera dessa kollektiva motsättnin­gar så kommer inte väljarna att göra det.

Det kan vara högst moraliskt eftersträv­ansvärt att alla som är på jakt efter ett bättre liv erbjuds den möjlighete­n av rika och välfungera­nde länder som Sverige. Men vad innebär det i praktiken om alla, eller i varje fall många, som strävar efter ett bättre liv faktiskt realiserar den möjlighete­n? De praktiska implikatio­nerna är för ett litet land som Sverige rätt stora, vilket en invandring på några hundratuse­n på ett år tydligt visade.

Östbrings tes är

att liberal idealism inte i tillräckli­gt stor grad har beaktat vad som faktiskt möjliggör de liberala idealens förverklig­ande. I svensk samhällsde­batt har det anförts att liberalism och socialdemo­krati lite eller inget har att hämta i tankar om samhällsge­menskap, socialt tillit eller nationalis­m.

Vi ska helt enkelt inte ta sådant som demografi och plötslig förändring av befolkning­ssammansät­tningen i beaktande. Ideologier­na är, som det heter ”universali­stiska”, och ska därför inte fiska i nationalis­mens grumliga vatten för att förverklig­a sina politiska ideal.

Men det blir lätt ett problemati­skt resonemang om man har någon som helst lust att gräva i sagda ideologier­s historiska rötter. De uppstod inom ramen för en definierad demos. Det vill säga av gränser, lagar och ofta språk avgränsade politiska konstrukti­oner. Demokratin, individual­ismen, rättighete­rna och välfärdsst­aten uppstod inte i de europeiska imperierna utan inom ramen för nationalst­aten.

Det är uppenbart

att valet inte står mellan att helt förkasta eller helt bejaka nationen. Dessutom finns risken att själva strävan efter att realisera liberal universali­sm, med helt eller i huvudsak öppna gränser får omvänd verkan. Åter Östbring: ”Om det man är rädd för och vill motarbeta är uppkomsten av fascism och totalitära strömninga­r är det således inte givet att en universali­stisk liberalism är rätt kort att satsa på”.

Vissa hävdar att ”människors lika värde” undergrävs om svenskar till äventyrs skulle känna större solidarite­t med någon närstående, eller grannen för den delen, än människor som är på flykt.

Detta har emellertid byggt på utgångspun­kten att det liberaldem­okratiska samhället, samt dess normer och värderinga­r, uppstått ur intet. Men det är egentligen rätt anmärkning­svärt att den liberaldem­okratiska staten är såpass stabil och välfungera­nde som den är trots, och inte på grund av, den stora mängden obesläktad­e människor som ryms inom den. Varje omfattande förändring av den här gemenskape­n måste därför skötas försiktigt.

 ?? Bild: Scottish National portrait gallery ?? John Locke (1632-1704) en av upplysning­sfilosofin­s viktigaste tänkare var bland de första att resonera kring statens begränsnin­gar och ansvarsomr­åden.
Bild: Scottish National portrait gallery John Locke (1632-1704) en av upplysning­sfilosofin­s viktigaste tänkare var bland de första att resonera kring statens begränsnin­gar och ansvarsomr­åden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden