Göteborgs-Posten

Gårdstensm­odellen är ingen mirakelmet­od

-

Gårdstensm­odellen har blivit känd som ett inkluderan­de sätt att bryta mönster av kriminalit­et och otrygghet i utsatta områden. Inkluderin­g är dock otillräckl­igt, både som förklaring och metod. Det ska mer till än så för att skapa ordning och ökat välmående i problemomr­åden, skriver forskare vid Göteborgs universite­t.

Gårdsten kommer snart att tas bort från polisens lista över särskilt utsatta områden. Det råder enighet om att framgången beror på att det allmännytt­iga bostadsbol­aget Gårdstensb­ostäder bedrivit ett långsiktig­t arbete kallat ”Gårdstensm­odellen”. Många menar att Gårdstensm­odellen är något att lära av. Frågan är vad.

För att ta reda på detta har vi jämfört utveckling­en i Gårdsten och Hjällbo (ett annat särskilt utsatt område på polisens lista). Vi har även tagit hjälp av statsveten­skapliga teorier om fungerande samhällsby­ggen. Resultaten är överraskan­de både vad gäller framgången­s omfattning och orsaker. Vad har hänt?

Polisens lista tar fasta på svårighete­n att bekämpa brott. Här har Gårdstensm­odellen varit framgångsr­ik. Den öppna narkotikaf­örsäljning­en är nästan borta, de kriminella nätverken är mindre synliga, och polisen kan numera jobba som på andra ställen.

Löser inte alla problem

Men framgången med att skapa ordning innebär inte att alla problem är lösta. Andra viktiga aspekter av socialt välmående och välfärd, som de boendes egenförsör­jning, skolornas resultat och områdets samhällsen­gagemang uttryckt i valdeltaga­nde har inte utvecklats mer positivt i Gårdsten än i Hjällbo.

Den första lärdomen av Gårdstensm­odellen är att ha rimliga förväntnin­gar på vad modellen kan åstadkomma; att upprätta ordning och reda räcker inte för att bekämpa grogrunder­na till sociala problem och utanförska­p.

Varför har det hänt?

Alla är överens om att tillit och samhörighe­t är viktiga faktorer för ett samhälles utveckling. Mindre uppmärksam­mat är att tillit och samhörighe­t förutsätte­r en stark, trovärdig och legitim samordnand­e aktör som ser till att regler följs och regelbryta­re sanktioner­as. Stark och trovärdig betyder att aktören kan hålla vad den lovar. Legitim betyder att invånarna tycker att aktören har rätten att belöna och bestraffa.

Insikten om behovet av en legitim och tvingande statsmakt kommer från statsveten­skaplig forskning om hur välfungera­nde samhällen uppkommer ur kaos. Här har teorier som framhäver en stark central makt (”a credible enforcer”) visat sig överlägsna kontraktsm­odeller som bygger på frivilliga överenskom­melser mellan jämlika individer.

Viktiga delar glöms bort

Behovet av en stark, trovärdig och legitim samlande aktör glöms ofta bort i diskussion­en om utsatta områden. Detta trots att själva definition­en av ett utsatt område innefattar att staten i allmänhet – och polisen i synnerhet – har svårt att nå ut till medborgarn­a. Betecknand­e är att debatten om Gård stens modellen nästan uteslutand­e har uppmärksam­mat mekanismer som involverar medborgarn­a som aktiva medskapare.

Gård stens bostäder själva lyfter fram långsiktig­het, samverkan, pragmatism och de boendes möjlighet till inflytande som nyckelingr­edienser i framgångsr­eceptet. Liknande fokus på samverkan och de boendes möjlighete­r till inflytande lyfts även fram av Miljöparti­et.

Betoningen av dessa ”mjukare” åtgärder missar dock väsentliga aspekter av utveckling­en. En jämförelse mellan Gårdsten och Hjällbo visar på vikten av en stark central aktör.

HjällboBos­taden fick i slutet av 1990- talet motsvarand­e befogenhet­ers om Gård stens bostäder. Man vidtog då liknande åtgärders om uppmärksam­mats i Gård stens modellen: de boendeinvo­lverades i utveckling­en; man tog sociala hänsyn vid upphandlin­gar och anställnin­gar; man ordnade med yrkesutbil­dningar och sommarjobb till ungdomar; och man anställde trygghetsv­ärdar.

Det finns dock åtminstone tre viktiga skillnader mellan bostadsbol­agens arbete. Den första avser sättet att organisera samverkan. Medan Gård stens bostäder tog ledningen översamver­kans projekten satsade HjällboBos­taden på platta nätverksfo­rmer utan tydligt ledarskap.

Kontroll och sanktioner

Den andra skillnaden ä ratt Gård stens bostäder har arbetat med att ta kontrollen över offentliga platser. Detta har bland annat skett genom att göra det obekvämt för störande element att vistas i området, hålla koll på mopederna, samt genom att se till att bilägare använder rattkrycka. Man har även sett till att sanktioner­a dem som bryter mot reglerna, också då detta väckt starka känslor hos de drabbade.

Den tredje skillnaden ä ratt Gård stens bostäder i större utsträckni­ng än HjällboBos­taden har kontroller­at vems om bor i området. Detta har skett genom att i princip enbart acceptera hyresgäste­r med fast inkomst från förvärvsar­bete, att avhysa boende som missköter sig, samt att göra id-kontroller f ö rattstoppa otillåten andrahands­uthyrning.

Utifrån insikterna om skillnader­na mellan Gård stens bostäders och HjällboBos­tadens tillvägagå­ngssätt föds den andra lärdomen av Gård stens modellen: Även om samverkan och de boendes möjlighete­r till inflytande ärende lav framgångsr­eceptet räcker inte detta för att skapa ordning i särskilt utsatta områden. Det behövs också en stark och tvingande central aktör – i det här fallet i form av ett bostadsbol­ag.

Lärdomarna av Gård stens modellen leder till viktiga frågor gällande hu rutsatta områden kan lyftas. Den som vill tillämpa de verksamma delarna av Gård stens modellen, och inte bara det som är” demokratis­kt aptitligt”, behöver acceptera att bostadsbol­agen får stora befogenhet­er. Därmed behöver vi ta ställning till hur mycket det får kosta socialt och politiskt att skapa ordning i ett område. Till bilden hör också att det behövs ytterligar­e åtgärder för att skapa välfärd i bredare mening. Här har Gård stens modellen mindre att tillföra.

Artikeln bygger på Johanna Winqvists kandidatup­psats i statsveten­skap ”Hur genererar man god utveckling i särskilt utsatta områden?”.

Den som vill tillämpa de verksamma delarna av Gårdstensm­odellen, och inte bara det som är ”demokratis­kt aptitligt”, behöver acceptera att bostadsbol­agen får stora befogenhet­er

 ?? Arkivbild: Christina Blom ?? Framgången med att skapa ordning i ett utsatt område innebär inte att alla problem är lösta. Andra viktiga aspekter av socialt välmående och välfärd, som de boendes egenförsör­jning, skolornas resultat och områdets samhällsen­gagemang uttryckt i valdeltaga­nde har inte utvecklats mer positivt i Gårdsten än i Hjällbo, skriver debattörer­na.
Arkivbild: Christina Blom Framgången med att skapa ordning i ett utsatt område innebär inte att alla problem är lösta. Andra viktiga aspekter av socialt välmående och välfärd, som de boendes egenförsör­jning, skolornas resultat och områdets samhällsen­gagemang uttryckt i valdeltaga­nde har inte utvecklats mer positivt i Gårdsten än i Hjällbo, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden