Göteborgs-Posten

Göteborgs hamn då och nu

-

Året var 1955 och vi hade med skutan ”Fulton” från Skärhamn en last av 170 ton gödning i 50-kilos säckar tagit oss från Norrköping till Göteborg. Planerna var att efter lossning gå vidare till Norge men stanna till i Skärhamn för att få en lördagskvä­ll i hemmahamn.

Vi kom till Göteborg en torsdagskv­äll och började lossa fredag morgon med fyra stuvare i lastrummet och med lastkran från landlossni­ngen. Det gick bra tills efter lunch då allt började gå väldigt sakta. Klockan 17 kom förmannen och sa att vi inte kunde bli utlossade den dagen. Övertid skulle ha beställts före klockan 16 så resterande 100 säckar på sammanlagt fem ton skulle lossas nästa dag och stuvarna slutade för dagen.

Vår skeppare, som var en lugn man, sa till oss jungmän att göra klar däckvinsch­en, rigga lastbommen och göra klart för slutlossni­ng. Det tog 25 minuter att lossa resterande 100 säckar, lägga dem på pallar och täcka över med en gammal presenning.

Då vi skulle lämna kaj kom stuveriför­mannen, en tjänsteman från stuveriet och skeppsmäkl­aren springande och skrek att skepparen skulle åtalas för egenmäktig­t förfarande och bojkottas i Göteborgs hamn.

Skepparen ropade tillbaka att han hade råd att ta sitt straff men till Göteborgs hamn skulle han inte komma tillbaka frivilligt.

Tyvärr tycks ingenting ha förändrats i hamnen sedan den tiden. Lennart då jungman

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden