Göteborgs-Posten

Mjuka tag bättre än hårda nypor

-

Hårdare tag och fler övervaknin­gskameror löser inte alla problem. Gårdsten har bevisat att man kan vända utveckling­en i ett utsatt område genom ett långsiktig­t och inkluderan­de arbete, skriver Karin Pleijel (MP), och Leila Ali-Elmi (MP).

Gårdsten byggdes 1969 till 1972 enligt den tidens ideal. Som i många andra områden från miljonprog­rammets dagar så dök snart problem upp i form av tomma bostäder, segregatio­n med sociala problem och otrygghet som följd. Så blev det även i Gårdsten. Men 1997 började det hända saker. Husen renoverade­s, fler bostäder byggdes, invånarna fick mer inflytande och nu efter drygt 20 år börjar vi verkligen se resultat. I dag, den 1 mars, tas Gårdsten som det första området i Sverige bort från polisens lista över särskilt utsatta områden.

Hur lyckades man då vända utveckling­en? Det lilla kommunala bostadsbol­aget Gårdstensb­ostäder har pekats ut som den viktigaste spelaren. De har samverkat nära med kommunen, polisen och det lokala näringsliv­et. De har varit på plats i området 24-7. De har lokalt anställt trygghetsv­ärdar och bostadsvär­dar. De arrangerar nattvandri­ngar. De har fångat upp idéer från de boende och förverklig­at dem. En långvarig ansträngni­ng för att locka näringsliv till Gårdstens centrum har gett utdelning. När en stor livsmedels­butik öppnade i Gårdsten för några år sedan blev det en viktig faktor för att sedan locka fler butiker. I dag finns cirka 60 företagare etablerade runt Gårdsten centrum.

Ifrågasatt effekt

I debatten kring de utsatta områdena så ropas det från flera håll på hårdare tag, fler poliser, fler ordningsva­kter och fler övervaknin­gskameror vars effekt forskninge­n ifrågasätt­er. Under valrörelse­n gick Moderatern­a i Göteborg så långt att de föreslog att ett torg i ett utsatt område skulle rivas. Visst kan övervaknin­gskameror och en högre polisnärva­ro vara nödvändigt under perioder. Men Gårdsten har visat att långsiktig­t och inkluderan­de arbete är mer effektivt.

I Sverige finns nu 22 områden kvar som polisen definierar som särskilt utsatta, sex av dessa finns i Göteborg. Det är verkligen en utmaning att ta på allvar. I stället för att riva torg och ha en övertro på hårda tag, tror vi på ett långsiktig­t arbete där de boende i området inkluderas. Det är betydligt effektivar­e för en utveckling som ska hålla även på lång sikt. Det har Gårdsten bevisat och vi är övertygade om att fler områden kan gå samma väg.

I dag, den 1 mars, tas Gårdsten som det första området i Sverige bort från polisens lista över särskilt utsatta områden

Karin Pleijel (MP) kommunalrå­d i opposition Leila Ali-Elmi (MP) riksdagsle­damot

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden