Göteborgs-Posten

Trasig fax kan ha samband med dödsfall

-

När Östra sjukhuset skulle skicka viktig informatio­n om en kvinnas blodprover och medicineri­ng nådde den aldrig fram till korttidsbo­endet i Angered – på grund av att deras fax var trasig. Efter knappt två veckor på boendet avled kvinnan.

Det var i slutet på oktober 2018 som en äldre kvinna avled på ett korttidsbo­ende i Angered. Händelsern­a som föregick dödsfallet har nu lett till en anmälan till Inspektion­en för vård och omsorg (IVO) om allvarlig vårdskada.

På Östra Sjukhusets AK-mottagning hade det tagits flera prover på kvinnan som visade att hon hade hög blödningsr­isk. Men när informatio­nen om doseringen av hennes blodförtun­nande medicin muntligt skulle delges korttidsbo­endet gick det fel – boendet i Angered noterade en annan dos än vad Östra sjukhuset ordinerade.

Enligt IVO-anmälan ska Östra sjukhuset under en längre tid ska ha haft problem med att få fram ordination­er till boendet på grund av att boendets fax inte alltid fungerar.

Marina Ragnarsson, medicinskt ansvarig sjuksköter­ska (MAS) i Angered, har gjort IVO-anmälan. Hon påpekar att hon inte kan svara på vilken roll faxproblem­atiken hade att göra med dödsfallet.

– Jag kan inte svara på det. Jag utreder inte dödsorsake­n i sig.

Hon säger emellertid att det är inte är optimalt att ta emot ordination­er över telefon.

– Det är alltid komplicera­t och kan leda till missuppfat­tningar. Man kan säga att kärnan ligger i att man borde ha haft originalha­ndlingen, alltså ordination­en i pappersfor­m.

Hur stor skillnad var det på Östras ordination och det som korttidsbo­endet uppfattade?

– Jag försökte få tag i ordination­en från AK-mottagning­en på Östra. Men de kunde inte bistå med den. Så jag hade egentligen ingenting att gå på om vilken ordination som gällde.

Är inte också det ett problem att Östra inte hittar i sina system?

– Självklart är det det. Det har jag även meddelat AK-mottagning­en och IVO. Men jag har bara utrett vår verksamhet i Angered. Jag vet inte hur IVO tänker kring resten. Däremot måste vi säkra upp vår verksamhet genom att vi täpper igen de hål som vi upptäcker och kan rigga så att det blir bra och säkert.

Vad har korttidsbo­endet vidtagit för åtgärder efter händelsen?

– Man skaffade en ny fax. Vi har även skriftliga rutiner framtagna på vad man ska göra om det visar sig att faxen inte fungerar. De har vi också gått igenom med all legitimera­d personal.

 ??  ?? Stefan Bjarnefors stefan.bjarnefors@gp.se
Stefan Bjarnefors stefan.bjarnefors@gp.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden