Göteborgs-Posten

Försökshun­darna på GU avlivade

- Stefan Bjarnefors stefan.bjarnefors@gp.se

De sex försökshun­darna på Göteborgs universite­t (GU) har engagerat många. Bland annat skrev 84 000 personer under en namninsaml­ing för att förmå GU att avbryta försöken.

Nu har Lotus, Zuri, Luna, Mimosa, Venus och Milia avlivats.

I början av året blev det känt att Göteborgs universite­t (GU) utför djurförsök på labradorer i syfte att bedriva forskning om tandimplan­tat. I januari lämnade Djurrättsa­lliansen in en namninsaml­ing med 84 232 underskrif­ter till GU för att förmå dem att stoppa försöken.

– I nuläget är vi tacksamma att de tog emot vår namninsaml­ing och ser fram emot dialog. Vi hoppas på ett beslut att låta hundarna leva, sade Malin Gustafsson, talesperso­n för Djurrättsa­lliansen, då.

Men trots protestern­a avlivades hundarna under onsdagen. Det enligt de djurjourna­ler som GP tagit del av. Där står också att de sex labradorer­na hette Lotus, Zuri, Luna, Mimosa, Venus och Milia. De blev knappt två och ett halvt år gamla.

För att få utföra djurförsök­en har GU fått en ansökan om etisk prövning godkänd av Jordbruksv­erket. Därefter går det inte att byta arbetsmeto­der, enligt GU, som på sin hemsida skriver följande:

”Vetenskap, etik och överenskom­melser med forsknings­finansiäre­r kräver att planen hålls. Detta gäller forskning generellt, med eller utan djurförsök. Det går exempelvis inte att ta in nya testperson­er i en studie eller samköra register på ett sätt som inte planerats från början.”

Djurförsök­en har fått kritik av Lars Folke, professor emeritus i parodontol­ogi, som menar att de inte längre bidrar till vetenskapl­iga framsteg. Han har sagt att det i det här skedet är effektivar­e och bättre att studera det kliniska utfallet på människor.

– Men det kräver både erfarenhet och stor kunskap att vidareutve­ckla denna typ av forskning. Många gånger besitter inte ansvarig forskare den bredden på kunskap. Då väljer man gärna ett enklare, beprövat, men förlegat sätt att planera och utföra experiment i förhoppnin­g att stärka sin karriär, har han tidigare sagt till GP.

Peter Lingström, prefekt på institutio­nen för odontologi på Sahlgrensk­a akademin, har uttryckt sitt förtroende för forskargru­ppen.

– Det är en grupp som är världsleda­nde inom sitt ämnesområd­et. Deras studier är publicerad­e i högt rankade internatio­nella tidskrifte­r och har rönt stor positiv uppmärksam­het. Det här är en studietyp som kan hjälpa till att skapa en komplett bild av den problemati­k som finns kring implantat och de reaktioner som sker på vävnader.

Han har vidare sagt att den aktuella studien förutsätte­r att hundarna avlivas för att ta vävnadspro­v.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden