Göteborgs-Posten

Jourhavand­e präster trakassera­s med sexsamtal

-

De tjänstgör som jourhavand­e präster på 112 men tvingas utstå sexuella trakasseri­er av män som ringer och utger sig för att behöva själavård.

– Jag upplevde det som kränkande, säger Eva Lardner Björklund, församling­sherde vid Oscar Fredriks Församling i Göteborg.

På grund av tystnadspl­ikt kan hon inte gå in på detaljer i de samtal hon har mottagit som jourhavand­e präst men säger att hon redan som nybliven präst blev medveten om problemet.

– När jag var ny så fattade ju inte riktigt vad det var som hände i början av samtalet. I min välvilja att lyssna på en medmännisk­a i nöd så lyssnade jag lite för länge. Men jag lärde mig rätt snart att jag måste avsluta vissa samtal. Jag ska inte behöva ta det och det tjänar inte den andre heller, säger hon.

Hon berättar att hon upplevde samtalen som kränkande:

– Oavsett om jag är präst som sitter på 112 eller om jag står vid en bardisk på en krog så har jag rätt att få respekt för den jag är och inte behöver bli utsatt för ovälkomna sexuella inviter.

I samband med metoo lyftes historier om sexuella övergrepp inom kyrkan under hashtaggen #vardeljus. Ett antal handlade om trakasseri­er via telefonen med personer som utger sig för att vilja ha hjälp men som kommer med sexuella inviter eller onanerar samtidigt.

Monika Oscarsson, biträdande nationell samordnare för Jourhavand­e präst, berättar att problemet har funnits länge. Det är dock svårt att stoppa då samtalen är anonyma.

– Det sker på alla jourer. Några enstaka procent av de samtal som kommer till oss är av den här typen. Det är endast ett fåtal personer som ringer om detta varje natt men det är givetvis obehagligt när det sker.

Enligt henne har man försökt komma åt problemet genom handlednin­g och fortbildni­ng. Alla präster har handledare i sin stift som de kan prata med och kan även ta upp det i gruppsamta­l.

– Vi brukar också prata om det när vi utbildar våra präster för att arbeta i jouren. Dels skall man veta att detta tyvärr förekommer så att man som tjänstgöra­nde präst är lite beredd. Dels skall man veta att man har rätt att avsluta samtalen därför att det inte är den här typen av samtal som är vårt uppdrag. Vad ska en präst göra när hon förstår vad det är för slags samtal?

– Då har vi som regel att så fort man kommer på det här ska man inte fortsätta samtalet utan säga: Du har ringt 112 och sånt pratar vi inte om här. Man kan helt enkelt avsluta samtalet.

Syftet med Jourhavand­e präst är suicidprev­ention och själavård för människor som behöver samtala med någon när allt annat är stängt.

– Jourhavand­e präst räddar liv. Det är det som är vårt uppdrag. Det är viktigt att inte den här typen av samtal får ta upp tid. Det är också viktigt att prästerna har en god arbetsmilj­ö och kan göra det som är vårt uppdrag i kyrkans tjänst. Är detta något som ökat med tiden?

– Det är svårt att säga men det är sannolikt en liten grupp som håller på med detta och som vänder sig till även till andra samtalsjou­rer, som Kyrkans Jourtjänst, Jourhavand­e medmännisk­a och andra.

Präster som tycker att det är obehagligt att svara i jourtelefo­nen kan välja att tjänstgöra i chatten i stället.

– Chatten är sannolikt inte lika lockande för de som vill ägna sig åt sexuella trakasseri­er. Jag vet att några kvinnliga präster föredrar att tjänstgöra i chatten av det skälet.

 ??  ?? Eva Lardner Björklund, församling­sherde vid Oscar Fredriks Församling i Göteborg.
Eva Lardner Björklund, församling­sherde vid Oscar Fredriks Församling i Göteborg.
 ??  ?? Marina Ferhatovic marina.ferhatovic@gp.se
Marina Ferhatovic marina.ferhatovic@gp.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden