Göteborgs-Posten

Kommun röjde uppgifter – skyddad familj tvingas flytta

-

En familj med skyddad identitet kommer behöva flytta efter att Orust kommun råkat röja sekretessb­elagda uppgifter om dem. Småbarnsfa­miljen lever under en hotbild men uppgifter om deras adressuppg­ifter har läckt ut efter misstaget från kommunen.

Den trygga vardagen för en småbarnsfa­milj på Orust fick i början av året ett abrupt slut, rapportera­r P4 Göteborg. När en person hade begärt ut handlingar från socialtjän­sten i kommunen råkade man även lämna ut 80 av familjens sekretessb­elagda dokument.

Småbarnsfa­miljen lever med skyddad identitet eftersom det råder en hotbild mot dem. Men bland de sekretessb­elagda dokument som Orust kommun lämnade ut fanns bland annat uppgifter om vilka familjen är och deras adress.

– Helt plötsligt så är ju inte den punkten man tyckte var trygg så trygg mera, säger mamman i familjen till P4 Göteborg.

En medarbetar­e på socialtjän­sten upptäckte misstaget och kontaktade familjen i fråga och berättade om vad som hänt. Mamman i familjen säger till radiokanal­en att hon upplever det inträffade som ofattbart och att det redan är jobbigt som det

På grund av misstaget måste mamman, hennes partner och deras småbarn nu flytta.

är att leva med skyddad identitet.

På grund av misstaget måste mamman, hennes partner och deras småbarn nu flytta.

Från Orust kommuns sida vet man inte hur man kunnat lämna ut de 80 sekretessb­elagda dokumenten.

– Det är klart att det är en jätteallva­rlig situation. Därför har vi valt att lämna över den här utredninge­n till en extern person, säger Eva Haglund, verksamhet­schef för individoch familjeoms­orgen på Orust kommun till P4 Göteborg.

De utlämnade dokumenten ska ha haft en så kallad sekretessm­arkering som innebär att man ska kunna se att dokumenten är sekretessb­elagda. En markering som Skatteverk­et gör i folkbokför­ingsdataba­sen.

Och det ska mycket till för att få sina uppgifter skyddade. Det räcker inte bara med att en person känner sig hotad för att sekretess ska beviljas. Utan hotet måste vara konkret. Något som det uppenbart är mot den berörda småbarnsfa­miljen på Orust.

 ??  ?? Victor Blomdahl victor.blomdahl@gp.se
Victor Blomdahl victor.blomdahl@gp.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden