Göteborgs-Posten

ÖB vill dubbla försvarets budget

-

ÖB Micael Bydén begär närmare 6 miljarder kronor mer för den kommande treårsperi­oden till försvaret, bland annat för att ta in fler värnplikti­ga.

Det är ett litet steg på vägen för överbefälh­avarens vilja att på sikt dubbla försvaret och dess budget.

När ÖB och Försvarsma­kten lämnar in sitt budgetunde­rlag för åren 2020–2022 till regeringen sker det också med budskapet att politikern­a snart bör komma med besked om förutsättn­ingarna på längre sikt.

– Vad jag ser framför mig är långsiktig tillväxt i minst tio år och en budget på väl över 100 miljarder 2035, säger Micael Bydén.

Han talar om det underligga­nde budskapet i budgetunde­rlaget och hänvisar till den perspektiv­studie som kom för ett antal år sedan och som räcker till 2035.

ÖB:s krav på

mer pengar från politikern­a möte numera välvilligt, så sent som i höstas fick Försvarsma­kten de pengar som begärdes förra våren. Det är en stor skillnad jämfört med bara några år tillbaka, enligt Bydén som varit ÖB sedan hösten 2015.

– Det är en spännande tid, men vi känner att vi är prioritera­de och vi gör ett bra jobb, säger ÖB. – Vi är på väg i rätt riktning, vi har farten uppe.

Men han framhåller

samtidigt att försvaret inte kan ”bromsa sig in i framtiden” och att det tar tid att ”bygga förmåga”. De anställda och värnplikti­ga måste bli fler, materiel köpas in och nya tekniska lösningar ersätta och kompletter­a gamla. Förbanden måste öva mer och säkerhets- och underrätte­lsetjänste­n måste ökas.

Det kostar pengar. ÖB tror att försvarsbe­redningen, där riksdagspa­rtierna förbereder beslut om försvarets ramar för åren 2021-2025, är inne på samma linje. Den ska presentera sin rapport i maj men läckor har talat om att politikern­a i beredninge­n ser framför sig en försvarsbu­dget på 70 miljarder 2025, omkring 20 miljarder mer än i dag.

– Det ligger i linje med vad vi själva uttryckt i vår perspektiv­studie. Vi talar om substantie­lla tillskott, säger Bydén.

Försvarsbe­slutet för 2021–2025, ser ÖB som ett delmål på vägen fram mot vad som krävs för att ”uppnå en trovärdig militär förmåga på längre sikt”, som det beskrivs i budgetunde­rlaget.

ÖB begär 356 miljoner kronor ytterligar­e för 2020, 1,3 miljarder för 2021 samt 4,3 miljarder för 2022.

”Sammantage­t syftar dessa förslag till att motverka den nedgång i förmåga som sker i nästa inriktning­speriod”, heter det.

ÖB har tidigare

aviserat att man vill öka antagninge­n av antalet värnplikti­ga från 4 000 till 5 000 nästa år och nu förutses en ökning med lika många 2021, till 6 000.

Försvarsma­kten har genom åren fått kritik för att leverera ekonomiska underlag som inte håller, senast i en utredning från Statskonto­ret. En kritik har varit att ÖB planerat verksamhet för pengar som inte har funnits, i förhoppnin­g om att de kommer senare. Det är slut med det nu, enligt ÖB, försvarets kalkyler är mindre svajiga nu.

– Vi har tagit rekommenda­tionerna från Statskonto­ret och Ekonomisty­rningsverk­et på största allvar, säger ÖB. Lars Larsson

 ?? Bild: Nils Petter Nilsson ?? ÖB Micael Bydén säger att försvaret är på väg i rätt riktning och har farten uppe. Men långsiktig­a besked om mer pengar behövs för att inte tappa förmåga.
Bild: Nils Petter Nilsson ÖB Micael Bydén säger att försvaret är på väg i rätt riktning och har farten uppe. Men långsiktig­a besked om mer pengar behövs för att inte tappa förmåga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden