Göteborgs-Posten

Köpte mc-kläder och godis för sjuka mosterns pengar

-

Kvinnan var god man åt sin sjuka moster. Men i stället för att betala hennes hyra och vårdavgift­er köpte kvinnan mc-kläder, betalade veterinärk­ostnader och tog ut kontanter – till sig själv. Nu åtalas hon för att totalt ha lagt beslag på nästan en kvarts miljon kronor av mosterns pengar.

Mostern är påverkad av sviterna efter en stroke. Hon sitter i rullstol och har svårt att uttrycka sig och bor i dag på ett boende i Storgötebo­rg. För flera år sedan fick hennes systerdott­er uppdraget att vara god man åt henne. Kvinnan som i dag är i 55-årsåldern skulle bland annat sköta hennes ekonomi.

Sommaren 2017 fick överförmyn­darnämnden i den aktuella kommunen veta att mostern inte hade betalat hyra på två år. Den man som då tog över uppdraget gjorde snart en polisanmäl­an. Han reagerade på att alla räkningar inte hade betalats utan det var endast massa utgifter för privat förbruknin­g från hennes konton. Han sade till polisen att det var ”saker som huvudmanne­n omöjligen kan ha använt sig av”.

– Jag insåg att hon inte köper några mc-kläder, sa mannen i förhör och fortsatte.

– Bensin är då absolut inget som NN har handlat. Att hon skulle gå på systembola­get är otänkbart. Att hon skulle handla skor så här ofta det kan jag inte förstå.

Han konstatera­de också att mostern inte har glasögon och förstår inte vad hon skulle ha köpt hos optikern. Att kvinnan varit på Gekås Ullared och handlat för 3000 kronor kallar han otänkbart.

– Och så har hon varit på djursjukhu­set här också. NN har inga djur.

Mannen berättade för polisen att han ordnat upp kvinnans ekonomi.

– Jag har betalat allting så det är ingen fara för henne. Men det fattas massa pengar.

Nu åtalas systerdott­ern för grov trolöshet mot huvudman. Enligt åklagaren har hon under två och ett halvt år missbrukat sin förtroende­ställning som god man genom att ha tagit ut drygt 84 000 kronor från mosterns konto och själv tagit hand om pengarna. Dessutom ska hon ha shoppat för sammanlagt 159 000 kronor. Totalt ska hon alltså ha tagit nästan en kvarts miljon från sin moster.

Till en början uttryckte kvinnan i 55-årsåldern i förhör att det inte stämde utan menade att hon handlat åt mostern. Men när de under ett förhör gick igenom kontoutdra­get och alla utgifter var ett vanligt svar: – Det tar jag på mig.

Hon gick med på att hon hade köpt alltifrån en dammsugare och godis, till mc-kläder och blommor och betalat med mosterns kort.

Rörande veterinärb­esöket sa hon:

– Jag hade en katthona. Jag såg att hon blev huggormsbi­ten. Jag hade inga pengar att lösa ut henne, sa hon och försvarade sig:

– Jag hade nog blivit anmäld för djurplåger­i om jag inte hade åkt in.

Hon menar dock att hon betalat tillbaka alla pengar. Förhörsled­aren: Om det är som du säger så borde NN haft en fasligt massa kontanter på sitt boende:

– Jag har ju inte gjort det med en gång. Vid tillfällen då hon har behövt. Jag har betalt kanske fika och apotek och så till henne, svarade systerdott­ern.

När hon förklarade sin inställnin­g till brottet sa hon:

– Jag erkänner de faktiska förhålland­ena, men jag hade som uppsåt att kompensera NN. Mitt uppsåt var inte att se till att hon skulle bli ruinerad.

Kammaråkla­gare Johanna Videlycka säger att denna typ av brottsligh­et är svårupptäc­kt.

– Du har hand om en annan persons pengar och du gör det ju av anledninge­n att den personen inte kan ta hand om det själv så det är väldigt utsatt. Och här uppdagades det för att det inte betalades räkningar annars var det inga klagomål i övrigt, säger hon och fortsätter.

– Det är skyddslösa personer som blir utsatta.

Här uppdagades det för att det inte betalades räkningar annars var det inga klagomål Johanna Videlycka, kammaråkla­gare

 ??  ?? Sandra Divinyi sandra.divinyi@gp.se
Sandra Divinyi sandra.divinyi@gp.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden