Göteborgs-Posten

Skärpt lagstiftni­ng mot terrorverk­samhet

-

Regeringen vill göra det straffbart att delta i eller ha samröre med terrororga­nisationer.

– Vi kommer att upptäcka fler fall av de som begår de här brotten. Det blir enklare att kartlägga själva nätverken, säger justitiemi­nister Morgan Johansson på en pressträff.

Sverige har en omfattande kriminalis­ering när det gäller terrorism, enligt justitiemi­nistern. Men det är inte i sig straffbart att delta i verksamhet­en i en terroristo­rganisatio­n som till exempel Islamiska staten – något som regeringen vill ändra på.

Två nya brott införs: deltagande i en terroristo­rganisatio­n och samröre med en terroristo­rganisatio­n, enligt den lagrådsrem­iss som regeringen nu fattat beslut om.

Målet är att en ny lag ska vara på plats i augusti.

– Det innebär en kraftig utvidgning av det tidigare kriminalis­erade området, till att omfatta också dem som inte kan knytas till ett särskilt brott men som kan knytas till en organisati­on som typiskt sett arbetar och sysslar med terrorism, säger justitiemi­nistern.

Brottet föreslås kunna ge från två till sex års fängelse.

Mannen som stal begravning­sregaliern­a fick 4,5 års fängelse. Är det inte litet låga straff?

– Upp till sex års fängelse skulle jag säga räcker en bit. Samtidigt ser vi över straffskal­orna totalt sett för terroristb­rott, men då måste det harmoniera med de andra brotten också. Det kommer ett betänkande om en månad, så då får vi se om vi ska göra justeringa­r, säger Johansson.

Moderatern­a är mycket

kritiska till den föreslagna straffskal­an.

– Normalbrot­tet ger två års fängelse, det är samma som för stöld. Det är löjeväckan­de lågt. Vi kommer att lämna in en följdmotio­n och föreslå att riksdagen skärper straffen, säger partiets rättspolit­iske talesperso­n Johan Forssell (M), som också är missnöjd med att det dröjt så lång tid att få fram lagstiftni­ngen.

– Den förra regeringen utlovade en lagrådsrem­iss förra våren, säger Forssell.

De personer som hittills anslutit sig till terrorgrup­pen IS, och som debatten nu är intensiv om, omfattas inte av lagändring­en.

Men Johansson framhåller att lagen, när den gått igenom, kommer att ha viss bäring också på dem som varit ute i krigszoner och kommer tillbaka till Sverige.

– Pratar vi om IS-terroriste­rna som i dag uppehåller sig i Mellanöste­rn, när och om de skulle komma tillbaka till Sverige och senare söker kontakt med ett terrornätv­erk kommer de att omfattas av den här lagstiftni­ngen, säger han.

Förändring­arna kräver också

en förändrad signalspan­ingslag och regeringen kommer därför att synka dessa förslag. Signalspan­ingslagen har hittills inneburit att polis och säkerhetsp­olis inte kunnat inhämta informatio­n när en förundersö­kning inletts. Detta vill nu regeringen ändra på samtidigt som den nya terrorlage­n träder i kraft.

 ?? Arkivbild: Erik Simander ?? Justitiemi­nister morgan Johansson presentera­r två nya brott gällande terrorsamr­öre.
Arkivbild: Erik Simander Justitiemi­nister morgan Johansson presentera­r två nya brott gällande terrorsamr­öre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden