Göteborgs-Posten

Kungsbacka­s kommundire­ktör slutar

-

Ann-Charlotte Järnström lämnar jobbet som kommundire­ktör i Kungsbacka i augusti och blir ny vd för Västkom.

– Det har varit sju fina år i Kungsbacka. Nu känns det rätt att ta chansen att prova nya saker, säger Ann-Charlotte Järnström.

I knappt sju år har hon som högsta tjänsteper­son lett Kungsbacka kommun. Vad är du mest nöjd med när du tittar tillbaka?

– Att vi blivit mycket bättre på att samarbeta. Båda över gränserna internt i kommunen men också i samarbetet med regionerna i både Göteborg och Halland. Ett av de uppdrag jag fick när jag tillträdde var att bredda företaget Kungsbacka, inte göra samma saker på flera håll och nyttja resurserna optimalt. Där tycker jag att vi har kommit en bra bit på väg, säger Ann-Charlotte Järnström.

En del i den framgången är, enligt Järnström, den arbetsplat­skultur som hon lagt mycket kraft på att bygga upp.

– Vi ska välkomna såväl de som behöver oss som idéer och förslag. Vi ska våga tänka nytt, ifrågasätt­a och prova nya sätt arbeta. Och naturligtv­is ska vi leverera god kvalitet till Kungsbacka­s invånare. Men man behöver inte organisera om för att samarbeta, vi har öppnat upp gränser istället.

Kommunens digitalise­ring kopplat till ledarskap är andra frågor som hon drivit.

– Det handlar ju om att ändra människors beteende och därför har vi satsat mycket på utbildning av chefer på olika nivåer. Att vi faktiskt blev nominerade till Årets digitalise­ringskommu­n får vi se som ett gott betyg, även om Stockholm fick äran att utses.

Till hösten tillträder

hon sin nya tjänst som direktör för VästKom, som är de västsvensk­a kommunalfö­rbundens (GR, Borås, Fyrbodal och Skaraborg) samorganis­ation. Västkom företräder och samordnar de 49 kommunerna­s intressen på regional nivå.

– Mycket handlar om att stödja kommunerna i regionala frågor i samarbetet med VG-regionen. Även här handlar det om att samordna resurser bland annat när det gäller socialtjän­st, hälso- och sjukvård och digitalise­ring, frågor jag intressera­t mig för i olika grupper nationellt i i arbetsgiva­rorganisat­ionen Sveriges kommuner och landsting, SKL, säger Ann-Charlotte Järnström.

Processen med att rekrytera en ny kommundire­ktör till Kungsbacka startar inom kort. Eleonor Ekström-Frisk eleonor.ekstrom.frisk@gp.se

 ??  ?? ann-Charlotte Järnström.
ann-Charlotte Järnström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden