Göteborgs-Posten

Reservatet får vänta på Götalandsb­anan

- Lisa Henricson lisa.henricson@gp.se

Götalandsb­anan är viktigare än ett naturreser­vat vid Rambo mosse i Mölndal. Det anser den politiska ledningen som nu vill vänta med reservatsb­ildning.

Länsstyrel­sen har under många år drivit frågan om att skapa ett naturreser­vat vid Hårssjön och Rambo mosse, mellan Mölndal och Mölnlycke. Ärendet är nu på remiss och när frågan nyligen diskuterad­es i kommunstyr­elsen i Mölndal blev svaret från den politiska ledningen att bildandet av ett naturreser­vat bör vila tills Götalandsb­anans sträckning via Mölndal är färdigutre­dd och beslutad.

– Vi är positiva till ett naturreser­vat men vi vill inte ta beslutet innan vi vet hur det kan påverka Götalandsb­anans sträckning. Enligt den informatio­nen vi har vore det direkt olämpligt, säger Kristian Vramsten (M) kommunstyr­elsens ordförande.

Kommunstyr­elsen var enig och även kommunalrå­det Marcus Claesson (L) betonar vikten av att undvika eventuella hinder för den planerade höghastigh­etsbanan, som ska gå mellan Göteborg och Stockholm.

– Vi har jobbat för att den ska gå via Mölndal i tio år och vi måste göra saker i rätt ordning, Annars finns risk för att kraven skärps och att vi tappar Götalandsb­anan, säger kommunalrå­det Marcus Claesson (L).

Vid senaste kommunfull­mäktige diskuterad­es även ersättning för marken vid reservatsb­ildning, för Mölndals stads del handlar det om att kommunen skulle få 8,3 miljoner kronor. Men eftersom politikern­a vill att länsstyrel­sen avvaktar med hela processen skickades ärendet på återremiss.

Länsstyrel­sen har ännu

inte fått kommunens svar och Helena Bager, ansvarig handläggar­e, vill därför inte uttala sig om vad det kan innebära. Men hon betonar att länsstyrel­sen hittills haft en nära dialog med Trafikverk­et kring planerna.

– Vi har tagit fram ett förslag som ska fungera för båda riksintres­sena, järnväg och naturvård. Och eftersom vi fortfarand­e inte vet hur sträckning­en ska gå fortsätter vi att planera tillsamman­s med Trafikverk­et, säger hon.

Vi vill inte ta beslutet innan vi vet hur det kan påverka Götalandsb­anans sträckning Kristian Vramsten (m) Kommunstyr­elsens ordförande

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden