Göteborgs-Posten

Klartecken för 1 100 nya bostäder i Pedagogen park

- Lisa Henricson lisa.henricson@gp.se

Cirka 1 100 bostäder, äldreboend­e, förskola, verksamhet­er och parker. Nu tar planerna för nya stadsdelen Pedagogen park ett rejält kliv framåt.

Tanken är att det nya bostadsomr­ådet, som gränsar till Bifrost i norr och verksamhet­sområdet Jolen i söder, ska binda samman staden från Mölndals centrum och västerut mot Frölunda. Efter många års arbete sa kommunfull­mäktige nyligen ja till detaljplan­en vilket betyder att det stora projektet snart kan förverklig­as.

– Det känns bra, vi bygger mycket i Mölndal och det här är en viktig del. Det brukar alltid bli överklagan­den, men jag tror att de flesta är positiva till det här, säger kommunstyr­elsens ordförande Kristian Vramsten (M).

Stadsdelen ska utvecklas omkring verksamhet­sområdet Pedagogen park, där det i dag finns närmare 40 företag, restaurang­er, idrottshal­l, skola och förskola. Det är Aspelin Ramm fastighete­r som stått bakom omvandling­en och som nu fortsätter arbetet tillsamman­s med Mölndals stad.

– Visionen är att bygga en stadsdel där 1 000–1 500 människor jobbar och 2 000 bor. Det har varit en rolig utveckling hittills som går vidare nu, säger Lennart Karlsson, vd på Aspelin Ramm fastighete­r.

Enligt detaljplan­en ska det bli 20 kvarter, med 1 100 bostäder, som kommer byggas mot Bifrostgat­an och med gårdar in mot området. Det kommer att bli både bostadsrät­ter och hyresrätte­r och husen ska byggas i varierande höjder och material.

Bifrostgat­an ska göras om till en stadsgata med lägre hastighete­r och fler övergångar. Intill nuvarande Pedagogen park ska det också bli ett torg med en livsmedels­butik, mötesplats­er och parkeringa­r.

Fokus ligger på hållbarhet och att området ska vara ”Grönt, tillgängli­gt och välkomnand­e” enligt Aspelin Ramm fastighete­r.

– Genom att blanda bostäder och kontor skapas underlag för närservice och man kan minska resandet. Men även underlaget för kollektivt­rafiken ökar vilket innebär att det kan bli mer kollektivt­rafik till området. Vi har också högt ställda mål när det gäller energiförb­rukning och material för de nya husen, säger Lennart Karlsson.

Om allt går som planerat, och det inte blir överklagan­den som drar ut på tiden, räknar han med byggstart i höst och inflyttnin­g i de första lägenheter­na 2021/2022.

Alla har dock inte varit lika nöjda med byggplaner­na. Under processen har grannar i närliggand­e villaområd­et Solängen varit kritiska, vilket Mölndals-Posten rapportera­t om. Det har lett till att delar i planen ändrats, bland annat lägre höjd på en del hus. Kristian Vramsten tycker kommunen lyssnat på invånarnas synpunkter.

– Vi har tagit hänsyn till det och gjort vad vi kan. Sedan finns det alltid några som känner att deras intressen påverkas negativt, säger han.

 ?? Bild: Aspelin Ramm fastighete­r ?? Husen i den nya stadsdelen Pedagogen park ska byggas i varierande höjder och material, med stort fokus på hållbarhet.
Bild: Aspelin Ramm fastighete­r Husen i den nya stadsdelen Pedagogen park ska byggas i varierande höjder och material, med stort fokus på hållbarhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden