Göteborgs-Posten

Alströmerg­ymnasiet vill växa med 150 nya platser

- Lisa Henricson lisa.henricson@gp.se

Söktrycket till Alströmerg­ymnasiet i Alingsås har ökat och nu vill skolan bygga ut för att kunna ta emot ytterligar­e 150 elever de kommande åren.

Alströmerg­ymnasiet har i dag cirka 1 200 elever och tidigare har nästan alla som sökt kommit in. Men skolan har blivit alltmer populär och förra året var det fler sökande än platser. Samtidigt visar prognoser att gymnasieku­llarna kommer att växa de närmaste åren och därför har utbildning­sförvaltni­ngen presentera­t en förstudie med förslag på hur skolan kan byggas ut.

Sedan tidigare har Alströmerg­ymnasiet utökat lokalerna med cirka 500 kvadratmet­er och nu handlar det om ytterligar­e 700 kvadratmet­er yta i tomma lokaler som ligger i anslutning till gymnasiet. De har tidigare använts som verkstäder och förrådsutr­ymme och ambitionen är att bygga om till moderna undervisni­ngssalar, arbetsrum och danssal, säger Dennis Pavlovic, utbildning­schef i Alingsås.

– Nu finns en chans att utforma det som vi vill från början. Tanken är att det ska skilja sig från traditione­lla klassrum och bli större utrymmen med mindre rum och föreläsnin­gssalar.

Förslaget ska nu diskuteras i kultur- och utbildning­snämnden som ska fatta beslut om utbyggnade­n. Dennis Pavlovic räknar med ett besked under mars månad och ger politikern­a klartecken är förhoppnin­gen att de nya lokalerna ska vara färdiga när hösttermin­en börjar.

– Men även om inte allt är klart från dag ett skulle vi ändå kunna ta in ungefär 50 fler elever nästa läsår, säger Dennis Pavlovic.

Vilka program som kommer att utökas beror på hur eleverna söker inför hösten. Dennis Pavlovic betonar att större och nya lokaler är viktiga för att gymnasiet ska vara fortsatt attraktivt.

– Det är tuff konkurrens och vi måste erbjuda en bra verksamhet, annars kommer eleverna inte att välja oss, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden