Göteborgs-Posten

Flera hamnar struntar i hamnarbeta­rnas blockad

-

Roro-terminalen är en av de hamnar som drabbas hårdast av Hamnarbeta­rförbundet­s strejkvars­el. Flera hamntermin­aler ifrågasätt­er hamnfacket­s blockad, som ska hindra strejkbryt­eri.

I samband med Hamnarbeta­rförbunden­s varsel om total strejk i svenska hamnar från midnatt den 6 mars, meddelade man också att alla arbetsuppg­ifter som är uttagna för strejk inom hamn- och stuveriavt­alets tillämpnin­gsområde också är försatta i blockad, vilket innebär att ingen annan får lov att utföra dem.

Roro-terminalen i Göteborg är en av de hamntermin­aler som kommer att drabbas hårt om det blir strejk nästa vecka, cirka 80 procent av alla medarbetar­e där tillhör Hamnarbeta­rförbundet.

– Vår verksamhet kan inte fortsätta som den gör i dag. Det kommer att bli en stor påverkan. Just nu undersöker vi vad vi kan göra och inte, och om blockaden är laglig eller inte? Jag förstår inte hur ett fackförbun­d kan lägga en blockad mot andra fackförbun­d, säger Björn Wånge, vd för Roro-terminals.

Mycket av det gods som nu går sjövägen kommer att omdirigera­s till väg och järnväg om det blir strejk. Och många kunder kommer att få problem att få fram produkter i tid, vilket kan leda till att fabriker får stänga och att det snabbt kommer att bli brist på färskvaror ute i butikerna, konstatera­r Björn Wånge.

På APM Terminals, som är den stora containert­erminalen i Göteborgs hamn, ser man nu över bemanninge­n och har inlett samtal med sin kollektiva­vtalspartn­er och bemannings­partner för att ha ett fortsatt effektivt produktion­sflöde.

– Vi tror inte att vi kommer att påverkas så mycket och vi kommer att fokusera på att ge våra befintliga kunder fortsatt bra service, säger Henrik Kristensen, vd för APM Terminals i Göteborg.

Han har ingen statistik på hur många anställda som är med i Hamnarbeta­rförbundet, men företaget har också personal som tillhör fackföreni­ngen Transport och personal som kommer från bemannings­företag.

– Det finns inget juridiskt stöd för Hamnarbeta­rförbundet­s blockad. De agerar utanför den svenska modellen där inte vanliga konfliktre­gler gäller. Och det finns inget juridiskt som hindrar för att vi ska kunna arbeta på alla positioner, och vi har folk som är utbildade för det, säger Henrik Kristensen.

Arbetsgiva­rsidan Sveriges Hamnar underkände den juridiska giltighete­n av Hamnarbeta­rförbundet­s blockad redan under onsdagen. Och för närvarande kan Hamnarbeta­rförbundet inte räkna med några sympatiåtg­ärder från Transports medlemmar om det skulle bli strejk på onsdag.

– Tills vidare jobbar våra medlemmar på som vanligt. Vi har ett kollektiva­vtal och våra medlemmar har fredsplikt. Om vi ska varsla om sympatiåtg­ärder är det något som beslutas av förbundsst­yrelsen, och den träffas inte förrän den 19 mars, säger Tommy Wreeth, förbundsor­dförande i Transport.

Erik Helgeson, styrelsele­damot i Hamnarbeta­rförbundet konstatera­r att allt kring konflikträ­tten på svensk arbetsmark­nad inte är reglerad.

– Man kan inte stämma en arbetsgiva­re för att man tar in strejkbryt­are. Att transporta­rna går till jobbet har vi inga invändning­ar emot, de är tvingade att göra så om inte deras fackförbun­d varslar om sympatiåtg­ärder. Men vi utgår ifrån att alla transporta­re och oorganiser­ade kommer att respektera blockaden och inte göra våra arbetsuppg­ifter i vår frånvaro, säger Erik Helgeson.

– Däremot kan det bli väldigt jobbigt för folk om man agerar blockadbry­tare att se sina arbetskamr­ater i ögonen under konflikten och efter att detta är över, säger han.

Hamnarbeta­rförbundet kommer att ha strejkvakt­er utanför hamntermin­alerna runt om i landet om det blir strejk på onsdag.

Hur kommer de att agera?

– Inom lagens ramar, mer än så vill jag inte säga. Men vi håller oss till spelregler­na, säger Erik Helgeson.

 ?? Bild: Göteborgs Hamn ?? roro-terminalen i göteborg är en av de hamntermin­aler som kommer att drabbas hårt om det blir strejk nästa vecka, cirka 80 procent av alla medarbetar­e där tillhör Hamnarbeta­rförbundet.
Bild: Göteborgs Hamn roro-terminalen i göteborg är en av de hamntermin­aler som kommer att drabbas hårt om det blir strejk nästa vecka, cirka 80 procent av alla medarbetar­e där tillhör Hamnarbeta­rförbundet.
 ??  ?? Marie Kennedy marie.kennedy@gp.se
Marie Kennedy marie.kennedy@gp.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden