Göteborgs-Posten

Medlarna kallar till nya samtal

- Marie Kennedy marie.kennedy@gp.se

Medlingsin­stitutets medlare gör ett nytt försök att få parterna i den eskalerand­e hamnkonfli­kten att enas. Medlarna kallar Hamnarbeta­rförbundet och Sveriges Hamnar till nya diskussion­er på måndag efter varslet om total hamnstrejk nästa vecka.

Medlarna har kallat parterna till nya diskussion­er vid lunchtid på måndag.

Kallelsen kommer efter att Hamnarbeta­rförbundet på onsdagen varslade om total arbetsnedl­äggelse i alla hamnar från midnatt den 6 mars. Det var svar på arbetsgiva­rsidan Sveriges Hamnars varsel om att lockouta Hamnarbeta­rförbundet­s medlemmar under deras fridagar, vilket kommer att leda till löneavdrag på halva lönen för en del hamnarbeta­re.

Från Sveriges Hamnar säger man sig vara öppna för att fortsätta att medla och förhandla när som helst med Hamnarbeta­rförbundet.

– Vi har sagt ja till alla bud. Hamnarbeta­rförbundet har fått igenom allt de vill, utom att möjlighete­n att förhandla om egna saker. Och vi kan inte sträcka oss längre än vad de statliga medlarna gör, sade Joakim Ärlund, till GP på onsdagen.

Hamnarbeta­rförbundet kommer att åka till medlingen.

– Hittills är vår uppfattnin­g att medlarna är uppenbart partiska. Men vi får hålla god min i elakt spel. De möjlighete­r som finns, som vi ser det, är antingen att medlarna återupprep­ar arbetsgiva­rens bud för tredje gången, eller så försöker vi komma fram till någonting som är i enlighet med lagen. Vi hoppas på det sistnämnda. Även om man börjar bli trött och har hållit på länge nu, så har man ett ansvar att göra allt man kan för att komma till en snabb lösning, säger Erik Helgeson, ledamot i Hamnarbeta­rförbundet­s styrelse.

Hittills är vår uppfattnin­g att medlarna är uppenbart partiska. Men vi får hålla god min i elakt spel. eric Helgeson Hamnarbeta­rförbundet

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden