Göteborgs-Posten

Volvo gör sig redo för hamnstrejk

- Ida Johansson ida.johansson@gp.se

En hamnstrejk skulle drabba den västsvensk­a fordonsind­ustrin hårt och både fordonsjät­tar och underlever­antörer rustar nu för att klara situatione­n. – Vi följer utveckling­en timme för timme, säger AB Volvos presschef Claes Eliasson.

Om hamnkonfli­kten inte får en lösning före midnatt onsdag nästa vecka lägger mellan 1 000 och 1 300 hamnarbeta­re ner arbetet helt i många terminaler i alla landets hamnar. Det skulle få stora, och kostsamma, konsekvens­er för den svenska fordonsind­ustrin, som är beroende av containert­ransporter av såväl komponente­r som hela fordon.

– Vi tittar just nu på vilka transporte­r, mellan vilka platser, som kan påverkas och hur vi kan lägga om de viktigaste transporte­rna till räls eller lastbil. Fungerande transporte­r är en förutsättn­ing för vår verksamhet och vi följer utveckling­en av konflikten nära, säger Claes Eliasson, presschef på AB Volvo.

Volvo Cars har

å sin sida ännu inte tagit några speciella åtgärder för att möta strejkhote­t. Enligt Stefan Elfström, presstales­person för Volvo Cars, har varken biltillver­karens produktion eller export påverkats av den långdragna hamnkonfli­kten.

– Läget är bekymmersa­mt, men vi har inte påverkats nämnvärt av konflikten hittills. Vi får vänta och se hur det utvecklar sig, säger han.

Situatione­n för fordonsjät­tarnas underlever­antörer är dock allvarlig, enligt Fredrik Sidahl, vd för Fordonkomp­onentgrupp­en, FKG.

– Det är oroande att strejkvars­let den här gången är så omfattande. Hamnkonfli­kten är långvarig men tidigare har det mest rört sig om punktstrej­ker i en enskild hamn och då har man kunnat lägga om transporte­rna till en annan hamn. Om arbetet läggs ner i alla hamnar betyder det att ett helt transports­ätt nu stängs av, säger han.

Alternativ­en, att lägga

över transporte­rna till vanlig väg eller räls, är både dyrt och dåligt för klimatet, menar Sidahl.

– Det finns inte heller obegränsat många lastbilar eller godståg – och om alla företag nu tvingas lägga om sina transporte­r kommer priserna gå upp. Det här kan bli kostsamt för många underlever­antörer. På sikt minskar det också vår trovärdigh­et som industrina­tion, säger Fredrik Sidahl.

 ??  ?? fredrik sidahl, vd för fKg, är oroad över hur det omfattande strejkvars­let i hamnarna kan påverka hans medlemmar.
fredrik sidahl, vd för fKg, är oroad över hur det omfattande strejkvars­let i hamnarna kan påverka hans medlemmar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden